Promovisana „Metodologija rada s mladima na projektima iz oblasti teatra“

U okviru obilježavanja osam godina od osnivanja Studio Teatra, jučer je u Zenici promovisana „Metodologija rada s mladima na projektima iz oblasti teatra“, autora Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića.

Metodologija je pregled i analiza više od pedeset različitih aktivnosti Studio Teatra kao priručnik svima onima koji imaju ideju i želju da formiraju formalnu ili neformalnu grupu s ciljem realizacije različitih omladinskih projekata s posebnim osvrtom na projekte iz oblasti teatarske umjetnosti. Osim dijelova koji se tiču organizovanja, apliciranja i implementacije projekata, Metodologija posebnu pažnju posvećuje dramskoj pedagogiji, definiranju osnovnih pojmova, ali i samog procesa nastanka teatarske predstave što uveliko može pomoći školskim sekcijama, dramskim grupama, te drugim grupama koje se žele upustiti u svijet omladinskog teatra i teatarske umjetnosti.

Stručni saradnik iz oblasti dramske pedagogije na izradi Metodologije je bio glumac i dramski pedagog, Miroljub Mijatović, koji je ujedno, zajedno s autorima, bio i jedan od promotora. Osim autora i stručnog saradnika pri izradi, prisutnima se obratio i Samir Purić, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije, koji su podržali izradu i izdavanje Metodologije, te istakao zadovoljstvo da će mladi širom Bosne i Hercegovine i regiona besplatno koristiti ovaj priručnik što će uveliko olakšati put do realizacije njihovih ideja.

Metodologija je besplatna i dostupna na službenoj stranici Studio Teatra www.studioteatar.com.

Projekat izrade Metodologije rada s mladima na projektima iz oblasti teatra je projekat koji Studio Teatar provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (#BHRI) projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansira Austrijska razvojna saradnja.