Održana konferencija za medije Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici

Povodom najave povećanja plata danas je na Univerzitetu u Zenici održana konferencija za medije Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici. Prisutnim novinarima obratio se profesor Ajdin Huseinspahić, predsjednik Sindikalne organizacije UNZE.

Pregovori oko novog Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona još nisu potpisani.

Nakon deplasiranih informacija od strane službenika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kao i premijera ZDK moram reagovati kao predsjednik Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici (SO UNZE). Neka se javnost zapita zašto predstavnici Vlade prvi istupaju sa dezinformacijama u javnost, ukoliko predlažu nešto dobro za Univerzitet, konkretno za radnike Univerziteta u Zenici? Sindikat UNZE je inicijator i predlagač zaključenja novog Kolektivnog ugovora, i o tome postoje dokumenti. SO UNZE je prije svih i jedini zauzeo stav da svi zaposlenici UNZE dobiju isto povećanje, međutim ovim što Vlada predlaže, ovim Kolektivnim ugovorom bi na stotinjak profesora, asistenata i drugih bili uskraćeni za povećanje o kojem nam iz Vlade govore! – To je cca 1/3 zaposlenika UNZE. Tako da je neistina da se ponuđenim Vladinim prijedlogom radi o linearnom povećanju plata za sve radnike“, rekao je Ajdin Huseinpahić predsjednik Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici.

Podsjećamo da je Vlada najavila povećanje plata za nešto više od 340 uposlenih na Univerzitetu u Zenici u iznosu od 250 KM.

Kada smo krenuli u pregovore zauzeli smo jedan stav. Niko od radnika nakon zaključenja ovog Kolektivnog ugovora ne smije ostati uskraćen za svoja prava. Svi za jednog, jedan za sve, to je bila naša maksima kojom smo krenuli u ovaj proces. Mi smo poručili i evo ostavljamo sedam dana predstavnicima vlasti. Akt dobre volje bi bio i razgovor za koji smo otvoreni da se samo iz člana 26 stav 2 eliminiše pozivanje na Odluku o standardima i normativima ako ne sadrži funkcionalne dodatke. Mi ukoliko ne dobijemo te garancije, ukoliko se Vlada ogluši ispoštovaćemo sve zakonske procedure i već od četvrtka, znači za sedam dana od 10 do 12 stupiti u štrajk upozorenja i održavaćemo taj štrajk svakog četvrtka u sedmici dok se našim zahtjevima ne udovolji i naravno kad se steknu uslovi to će preći i u generalni štrajk“, rekao je Ajdin Huseinpahić, predsjednik Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici. (T. B.)