U crkvi Svetog Ilije u Zenici održana svečana misa Ponoćka

Sinoć u ponoć, na Badnje veče, s dolaskom najradosnijeg blagdana Božića, započela je, tradicionalno, svečana misa Ponoćka u crkvi Sv. Ilije Proroka u Zenici, kao i u svim ostalim katoličkim crkvama u Zenici.

Tako su zenički kršćani poput onih diljem svijeta zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima započeli radosnu svetkovinu proslave Božića. Misu ponoćku prevodio je fra Marko Kepić župnik župe Svetog Ilije. Između ostalog je podsjetio da se ove godine obilježava 800 godina franjevačkog reda i isto toliko od prvog Božića, kojeg je s jaslicama uprizorio Sveti Franjo. Jedina franjevačka crkva u Zenici bila je puna vjernika i vjernica, koji su proslavu radosnog blagdana poslije nastavili u krugu svojih obitelji. Tradicionalno je u crkvi nastupio i muzički sastav Novo nebo.

Izniman je večeras događaj, mističan, rekao bih, i jedinstven jer je misi nazočio veliki broj ljudi, ne samo kršćana već i pripadnika drugih religija. Zato bi naglasio da je nekako suština i smisao blagdana rođenja Isusa Krista upravo utjelovljenje. Božić je možda prilika da propitamo koliko je vjera prisutna u svakodnevnom životu. Neophodno je da vjeru utjelovimo i živimo, kako bi tek tada spoznali pravednost, istinu i smislenost života“, kazao je fra Marko Kepić. (A. H.)