Otvorena izložba fotografija i dječijih crteža “Svuda oko nas”

FOTO: Zenicainfo.ba

U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta sinoć je otvorena izložba fotografija i dječijih crteža Galerije “Preporod” u saradnji sa Predškolskom ustanovom Abakus. Riječ je o ekološkim motivima koji treba da potaknu sve nas na važnost očuvanja prirode. Prisutne su oduševili crteži mališana uzrasta od tri do šest godina.

Mogli smo na fotografijama i crtežima da prikažemo i one ružne dijelove naše stvarnosti, ali smo ovim motivima htjeli da ukažemo na to da nas okružuje lijepa priroda i da je trebamo čuvati i ne bacati otpad svuda oko nas“, riječi su predsjednice Galerije Preporod Amne Sofić.

Ovaj projekat se i zove „Svuda oko nas“. U saradnji sa Školom fotografije Dijane Muminović smo uradili fotografije na kojima su motivi prirode, nas 20 polaznica te škole, a u saradnji s vrtićem Abakus nastali su crteži mališana. Radi se o djeci uzrasta od četiri do šest godina koji su na crtežima pokazali motive iz prirode i svog okruženja onako kako ih oni vide“.

Šestogodišnja Selma predstavila nam je jedan od svoja dva izložena crteža ovaj pod nazivom „Čarobna šuma“. Ni ostali crteži njenih drugara nisu ništa manje lijepi. Zara Islambegović crtala je je dvije drugarice na dječijem igralištu, jedna se ljulja druga čeka red na ljulju. Arian Alajbegović je drvenim bojicama nacrtao seoski motiv kuća, dvorište, leptiri dok je malena Amani Horić uz pomoć tete oslikala neobične cvjetove. Rekla nam je da ima „tli“ godine i da su radile bojom koja se „prlja“.

Izložba fotografija polaznica škole fotografije Galerije Preporod i crteža mališana Abakusa biće postavljena u foajeu do nedjelje. Ovaj ekološki projekat realizirali su uz podršku kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.  (A. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba