Premijerna izvedba baletne čarolije “Kad padne noć – Krcko Oraščić”

Baletna predstava za djecu i cijelu porodicu “Kad padne noć-Krcko Oraščić“ premijerno će biti izvedena u petak, 22. decembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

Predstava je rađena u produkciji zeničkog Ars centra, a u režiji i koreografiji Kevina Dirksona iz Čikaga. Radi se o najizvođenijoj predstavi u svijetu pred novogodišnje praznike, rečeno je danas na press konferenciji. Akcenat predstave je na priči koju svi nosimo u sebi kada se prisjetimo našeg odrastanja i veza sa našim lutkama i igračkama s kojima smo gradili svoj imaginarni dječiji svijet.

Samira Spahić-Rustempašić, predsjednica Ars centra podsjeća kako ovu predstavu rade treći put u nizu.

Uspjeli smo u onome što nam je bio cilj – da ova predstava dođe do što većeg broja djece. Prvi put imaju i organizovani dolazak škola, ne samo iz Zenice. Drago nam je da imamo publiku koja dolazi iz Busovače, Novog Travnika i Kaknja. Imamo čak i naše publike koja živi vani, a zainteresirani su za predstavu, traže rezervaciju i jedva čekaju da dođu”.

U Ars centru kažu kako ne bi sami uspjeli realizovati ovu predstavu. Imali su tradicionalne partnere. Na prvom mjestu BNP a potom i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Katolički školski centar „Sveti Pavao“ iz kojeg dolazi najviše balerina.

Krcko Oraščić već odavno nije priča koja nam je nova i svakako se veselimo i želimo da vidimo šta se to priprema i kako će djeca doživjeti samu tu priču. Uvijek je nekako lijepo da u ovo predblagdansko vrijeme doživimo umjetnost“, ističe Zorana Krstičević-Mravak, iz Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” iz Zenice.

Po treći put predstavu režira Kevin Dirkson iz Čikaga. U odnosu na prethodne dvije, sada je akcenat stavio na priču. Da li je koreografski i scenski imao sve što mu je potrebno?

Da, meni ne treba niko drugi osima naših balerina. Ne treba nam studio ni neki drugi uslovi. Ja svoju kreativnost izražavam preko njih“.

Premijera je u petak, 22.decembra na Velikoj sceni BNP-a. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba