„Merhamet“ počeo pripremu obroka i za ranjene i bolesne u bolnicu u Gazi

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“, u saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, svakodnevno priprema obroke za ugroženo stanovništvo Gaze. Obroci se pripremaju u kuhinji organizacije IHH.

Prema riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, počela je i podjela obroka ranjenim i bolesnim pacijentima u bolnici “Evropa” u Gazi.

Naši partneri iz organizacije IHH su na terenu, u samom ratnom žarištu. Zahvaljujući njihovoj improviziranoj kuhinji u Gazi, “Merhamet”, shodno svojim mogućnostima, svakodnevno hrani oko hiljadu porodica na tom području. Sretan sam što su IHH i “Merhamet” tim svojim humanitarnim aktivnostima uspjeli obuhvatiti i ranjene i bolesne te se sada i njima dostavljaju obroci. Inače, „Merhamet“ i IHH su u protekle dvije godine takođe organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome“, kaže Vrbanjac.

Dodaje da je, odmah nakon početka izraelskih ratnih dejstava, „Merhamet“ pokrenuo veliku akciju prikupljanja pomoći za Gazu koja će trajati do polovine januara.

Odziv je veoma dobar, jer Bosanci i Hercegovci u zemlji i dijaspori imaju posebno emotivan odnos prema Palestincima i saosjećaju sa njihovim decenijskim patnjama i žrtvama“, naglašava Vrbanjac.

Upravni odbor „Merhameta“ donio je odluku o pokretanju humanitarne akcije „Pomoć narodu Gaze“. Akcija traje do 16. januara 2024. godine, a novčana sredstva se prikupljaju u svim organizacionim jedinicama „Merhameta“ u zemlji i inostranstvu.

“Merhamet” je otvorio humanitarni broj telefona 17061. Pozivom na ovaj broj građani mogu donirati 2.00 KM. Za potrebe ove akcije „Merhamet“ je otvorio i namjenski račun, a pomoć se prikuplja i putem humanitarnih kasa u svim većim gradovima FBiH. Detaljnije informacije građani mogu naći na web-stranici “merhamet.ba.”