Promet industrije u BiH viši za 1,8 posto

FOTO: akta.ba

Ukupan desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine viši je za 1,8 posto u odnosu na u prethodni mjesec.

Na domaćem tržištu zabilježen je rast od 3,6 posto, a na stranom 0,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U oktobru ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, ukupan promet industrije u BiH, kalendarski prilagođen, manji je za 5,1 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast od 4,6 posto, dok je na stranom zabilježen pad od 12,4 posto.

U oktobru u poređenju sa septembrom ukupan promet energije viši je za 12,3 posto, promet intermedijarnih proizvoda vviši je za 3,0 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 2,7 posto i promet kapitalnih proizvoda manji za 1,9 posto.

U oktobru 2023. u poređenju sa oktobrom 2022. ukupan promet energije viši je za 5,3 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 9,1 posto, promet intermedijarnih proizvoda manji za 8,0 posto i promet Kapitalnih proizvoda manji za 7,6 posto.

Fena.ba