Biznis inkubator Agencije ZEDA ispisao 150 pozitivnih poslovnih priča

FOTO: Zenicainfo.ba

Biznis inkubator zeničke Agencije ZEDA je mjesto na kojem se male poslovne ideje razvijaju u biznise koji zapošljavaju na desetine radnika. Uskoro će u Biznis inkubatoru biti na rapolaganju i novih 35 kancelarija u obnovljenom i prilagođenom prostoru zgrade Aneks B.

Svoje prve poslovne korake Sanita Kurbegović Huskanović je napravila u ZEDA-inom Biznis inkubatoru. Ova diplomirana ekonomistica osmislila je svoj biznis plan i, kasnije će se uspostaviti, došla na pravo mjesto da svoje poslovne ideje pretoči u stvarnost. Već četvrtu godinu je sa svojim nesvakidašnjim obrtom Platnena majstorica Bubamara stanovnica ZEDA-inog biznis inkubatora, gdje proizvodi platneni asortiman pelena za bebe i higijenske proizvode za žene.

FOTO: Zenicainfo.ba

Nas je trenutno pet uposlenih, i jako značajno nam je što smo u Inkubatoru od početka, jer smo ovdje okruženi sa različitim razvijenim biznisima, a osim toga imamo na raspolaganju ZEDA-inu upravu, kada su u pitanju bilo kakve informacije značajne u poslovanju. Jako bitno je i to da je trošak kirije povoljan, u prvoj godini to je samo jedna KM, a kako godine protiču kirija se povećava, ali je i dalje pristupačnija od bilo kojeg drugog prostora”, kaže Kurbegović Huskanović, vlasnica proizvodnog obrta PM Bubamara, čija je želja postati lider na tržištu sa brendom koji su razvile u proteklim godinama.

Od nastanka pa do danas, proces inkubiranja u ZEDI prošlo je više od 150 stanara koji su svoje poslovanje nastavili po tržišnim uslovima. Ponosni su u ovoj Agenciji na činjenicu da je uspješnost i procenat preživljavanja tih preduzeća i privrednih društava na tržištu preko 90 posto.

Mi smo ponosni na ovu činjenicu jer to govori da Grad Zenica i Agencija ZEDA na ovome polju rade posao. Trendovi broja obrta i preduzeća su sve veći u ovome gradu, a preduzeća koja su izlazila iz Inkubatora su našla svoje mjesto na tržištu. Treći segment na koji smo posebno ponosni je da je jedan broj preduzeća koji su izlazili iz Inkubatora nalazila sredstva da kupe parcele na području Poslove zone Zenica 1 i danas se razvijaju u pravom smjeru”, ističe Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.

Senad Pašalić

Najavljuje da će uskoro u Biznis inkubatoru biti na raspolaganju i novih 35 kancelarija u obnovljenom i prilagođenom prostoru zgrade Aneks B. Prema riječima Pašalića, blagu prednost će imati mladi, ali i oni koji svoju poslovnu djelatnost planiraju razvijati u IT sektoru, te inovirane poslovne ideje koje generišu nova radna mjesta.

Predviđeno vrijeme za razvijanje u Inkubatoru je pet godina, kada se smatra da su se početnici u biznisu dovoljno razvili i da svoje poslovanje mogu nastaviti po tržišnim uslovima. (M. H.)