Približiti pozorište – cilj XIII smotre predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva

Trinaesto izdanje smotre dramskog stvaralaštva djece predškolskog i školskog uzrasta održaće se prvog dana decembra u Bosanskom narodnom pozorištu. Okupiće 18 učesnika iz Zenice i goste sa prostora Zeničko-dobojskog kantona.

Ova smotra proteklih je godina bila sastavni dio Internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET. Ove godine, zbog radova na krovu pozorišne zgrade IFET će biti odgođen za proljeće, a smotra će se održati prvog decembra.

Njeno trinaesto izdanje okupiće mnogo učesnika. Ukupan broj je osamnaest od čega osam vrtića, šest osnovnih i tri srednje škole te jednu školu glume“, saznajemo od Ermine Nišić, glumice i rukovoditeljice DOL scene BNP-a.

Nadamo se da će ove godine dramske sekcije doći sa novim predstavama što nam je vrlo važno“, kaže Nišićeva.

Želimo da vidimo kako odgajatelji i nastavnici rade sa djecom i da se djeca druže.

Jako nam je važna ta smotra da djeci primaknemo pozorište u kompletu. Osim što redovno dolaze i gledaju nas da i oni daju svoj mali prilog, svoje učešće u pozorišnoj umjetnosti i da uživaju u pozorišnom prostoru. Da steknu osjećaj reflektora, scene, ton majstora i majstora svjetla, dekoratera…da imaju taj osjećaj koliko je pozorište lijepo i važno za odgoj djece“, kaže Nišićeva.

Proteklih godina je vidljiv napredak i Ermina Nišić želi da pohvali nastavnike i odgajatelje.

Iz godine u godinu oni su sve jači i bolji. Ta mašta kod teta u vrtiću, kod nastavnika i profesora u školama u stvari je nešto što dokazuje da radimo pravu stvar“.

Smotra ima takmičarski karakter i tročlani žiri sastavljen od profesionalnih glumaca dodijeliće nagrade u kategorijama vrtića te osnovnih i srednjih škola. Predstave će se igrati na Maloj i Velikoj sceni,  a ulaz je besplatan. (D. T.)