Priređen koncert “Kira i raspjevana lektira” za osnovce iz Žepča

Haris Abdagić, kantautor i njegova desetogodišnja kćerka Kira održali su mini koncert u prostoru Dječije čitaonice na Pišću. U programu nazvanom „Kira i raspjevana lektira“ uživali su osnovci iz Žepča.

Haris Abdagić je bivši direktor Gradske biblioteke Zenica i Dječija čitaonica je njegov posljednji realizovani projekat na toj funkciji. Sa programom „Kira i raspjevana lektira“ počeo je prije pet godina kada je, tada petogodišnja Kira, počela da pjeva pjesme svog oca i druge autorske pjesme. Reakcije na društvenim mrežama bile su izvrsne tako da su do sada ove koncerte “uživo“ izveli mnogo puta.

Počeli smo da pjevamo neke lijepe pjesme sa lijepom porukom. To nam je vrlo važno da kroz našu pjesmu i zabavu pošaljemo neku vrijednu poruku za djecu ali i odrasle. Sad smo napravili jedan lijepi izbor naših autorskih pjesama kao i nekih drugih autora“, kaže nam Haris.

Vrijeme objavljivanja nosača zvuka je prošlo, smatra Haris Abdagić. Svoje pjesme koje pjeva Kira on plasira putem društvenih mreža i smatra to sasvim dovoljnim. Od autorskih pjesama izdvaja „Simpatije dvije“ i „Dječija nacija“ koju je ratne 1994-te godine napisao Kirin Deda Kiban.

Kad sam bila mala, moj tata je pjevao i ja sam htjela da pjevam sa njim. Muzika i sve to iskustvo sa muzikom mi znači puno jer se puno zabavljam sa svojim tatom i zajedno sviramo i pjevamo“, kaže talentovana Kira Abdagić.

Haris Abdagić je lider benda „Balkanjerosi“. Kaže da u posljednje vrijeme kvalitet stavljaju ispred kvantiteta tako da nastupaju rjeđe, ali da su koncerti na znatno višem nivou. (D. T.)