Potpisani ugovori za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u osam općina u ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori sa predstavnicima osam gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona iz budžeta Ministarstva za privredu u iznosu od jedan milion KM.

Premijer Vlade ZDK, Nezir Pivić navodi da ovaj kanton ima više od 20 poslovnih zona, a da je Vlada opredijeljena da nastavi stvarati što bolje uslove za rad privrednih subjekata.

Kao što vam je poznato mi na području ZDK imamo 23 poslovne zone. Danas smo imali priliku da potpišemo sporazum sa osam općina koje su se prijavile na javni poziv i ujedno podijelimo jedan milion konvertibilnih maraka za posticaj privredi. Mi smo rekli da će svakako fokus našeg budućeg djelovanja biti privreda kao što je poznato da je ZDK kičma privrednog razvoja Federacije BiH, a samim tim i Bosne i Hercegovine i u narednom djelovanju i u budućem budžetu će biti nastavljene te aktivnosti i nastojat ćemo da pružimo što konkretniju podršku kad govorimo o razvoju privrede ZDK“, rekao je Nezir Pivić, premijer Vlade ZDK.

Ministarstvo za privredu je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te izgradnju poslovnih zona ove godine opredijelilo rekordnih 8,2 miliona KM, od čega je za poslovne zone namijenjeno 3,6 miliona KM.

Stalno ponavljamo Vlada ZDK, Ministarstvo privrede ZDK kroz razne vidove poticaja, subvencija malim i srednjim preduzećima trudimo se da olakšamo poslovanje našim firmama u ZDK“, rekao je Samir Šibonjić, ministar Ministarstva privrede u Vladi ZDK.

Velika zadaća koja je stavljena pred vlast u cijeloj državi Bosne i Hercegovine a i pred lokalne zajednice, odnosno općine i gradove problem je odlaska mladih i zapošljavanja, odnosno nezaposlenosti naglašava, Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

Evo mi smo svi u lokalnim samoupravama itekako prodorni u tome, efikasni u tome da stvaramo uvjete kako bi mogli otvarati proizvodne i sve druge poslovne objekte. Tako mi radimo u Žepču, mi smo još 1997. godine otvorili prvu poslovnu zonu „XP“, danas gradimo četvrtu zonu „Radovlje“ i tim postupkom, tim načinom rada i zapošljavanja umanjujemo odlazak mladih“, rekao je Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da je ekonomija u BiH trenutno u padu industrijske proizvodnje i da je poslovna infrastruktura jako važna za razvoj svake lokalne zajednice. Zajedno sa Vladom ZDK-a udružili su sredstva koja će uložiti u razvoj postojeće i nove poslovne infrastrukture. (T. B.)