“Zapis o zemlji” u čast države BiH

Omladinski hor Zenica izvedbom oratorija „Zapis o zemlji“ na Trgu Alije Izetbegovića svečano je obilježio Dan državnosti, 25. novembar. Uprkos hladnom i lošem vremenu publika je uživala u programu koji je pripremio Omladinski hor.

Prije koncerta u Zenici, Omladinski hor je nastupio u sarajevskom pozorištu i direktno iz autobusa izašao na binu ispred robne kuće Bosna. Uprkos hladnoći i jakom vjetru, ne tako brojnoj publici su pružili svoj maksimum. Ovaj koncert je veliki motiv za nas, kazao je dirigent i osnivač ovog hora Milenko Karović.

Mi želimo da damo ovoj državi nešto što joj oni koji trebaju ne daju i sve je formalno. Želimo da ovaj dan, 80 godina od ZAVNOBiH-a obilježimo svečano kao što smo uradili u sarajevskom pozorištu“.

Oratorij „Zapis o zemlji“, Omladinski hor Zenica u narednim će danima izvesti u nekoliko gradova na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Zimsko zatišje, kako saznajemo od Milenka Karovića hor će iskoristiti za pripremu novog koncerta. Radi se o horskim obradama savremene popularne muzike i svoju bi premijeru trebao imati u programu Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ naredne godine. (D. T.)