Ansambl “Bosniafolk” slavi 24 godine postojanja

Ansambl "Bosniafolk"

“Bosniafolk” ove godine slavi 24 godine aktivnog rada i postojanja, a ujedno organizuje i 16. Međunarodni dječiji festival folklora „Folk interfest 2023“ koji će biti održan ovog vikenda u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici.

Na festivalu će nastupiti više od 350 djece iz kulturno umjetničkih društava širom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o našim dugogodišnjim prijateljima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju i to iz Sarajeva, Kiseljaka, Breze, Busovače, Novog Travnika, Travnika, Udruženje žena iz Tešanjke a tu smo i mi kao domaćini, naša djeca iz ansambla “Bosniafolk”. Prvenstveno je cilj da djecu naučimo našoj tradiciji, bogatstvu naše različitosti, a neizostavna su i druženja djece kao i trajna prijateljstva“, kazao je Ahmedin Husejnović, predsjednik ansambla „BosniaFolk“.

Kroz rad i sekcije kulturno umjetničkog društva „Bosniafolk“ prošlo je više od hiljadu zeničkih mališana na šta su u ovom društvu jako ponosni.

Od početka sam u ovom ansamblu i mnogo djece je prošlo kroz naš ansambl. Iskren i lijep pristup djeci i učenje našoj tradiciji je nešto što djeca zavole i zbog toga ostaju ovdje godinama. Mi smo zbog toga jako sretni i sretni smo kada vidimo da izrastu u dobre i plemenite ljude“, dodao je Husejnović.

Ansambl “Bosniafolk” tokom cijele godine vrši upis novih članova.

Vršimo upis djece i odraslih tako da su svi dobro došli. Radimo puno. Tokom ove godine imalo smo više od 50 nastupa u našem gradu i državi a i van njenih granica. Radujemo se ovom festivalu koji će biti održan u subotu u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici i pozivam sugrađane da dođu i uživaju u tradicionalnoj nošnji i igrama“, kazao je Ahmedin Husejnović, predsjednik ansambla „BosniaFolk“.

Festival počinje u 17 sati, a sponzori su Grad Zenica i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. (B. D.)