Sjećanje na život i djelo Hasan efendije Ljevakovića

U sali Islamskog centra „Sultan Ahmed Zenica“ večeras je održana tribina pod nazivom „Sjećate li se Hasan-ef. Ljevakovića?“. Tribinu su organizovali Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica u povodu 110 godina od rođenja Hasan efendije Ljevakovića, uglednog alima, nekadašnjeg glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Hasan efendija je imao takve i tolike aktivnosti da bi trebalo možda jedan mjesec dana o tome pričati, ali, kad je on došao u Zenicu ni jedan seoski imam nije imao platu, a kad je otišao on u penziju svaki imam je imao platu i socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje, čak i mi učenici Gazijine medrese imali smo stipendije. Sjećam se tada sedam hiljada to je bilo trećina od uplate našeg internata i da vam dalje ne nabrajam, vjerski život, mevludi, otvaranje džamija, primanje mladih imama, može se u nedogled nabrajati“, kazao je ovom prilikom profesor Mustafa efendija Spahić.

Mustafa ef. Spahić

I u vrijeme kada je živio Hasan efendija, ali i danas smo imali sjajnih alima koji su svojim životom, svojim znanjem svjedočili istinu ili predstavljali istinske moralne vertikale i prisjećajući se njih pokušavamo naučiti od njih one vrijednosti i prenijeti na nas one vrijednosti koje su oni baštinili, kazao je ovom prilikom Muftija zenički hfz. Mevludin efendija Dizdarević.

Mi ovim potvrđujemo istinitost one arapske poslovice koja kaže, nema budućnosti onaj narod koji se ne sjeća svojih velikana. Naravno, sportaši se sjećaju velikana sporta, neki drugi velikana iz svog segmenta, a naša je obaveza, naš je emanet da se sjećamo onih alima koji predstavljaju svjetionike ili lučonoše vjere u nekom vremenu. Mi se večeras prisjećamo Hasan efendije Ljevakovića, ali prisjećajući se njega, mi se prisjećamo i onog vremena, prisjećamo se i onog konteksta, prisjećamo se i mnogih drugih veličina koji su ipak, u jednom vremenu nesklonom vjeri i vjernicima nosili emanet vjere. S toga, naravno Hasan efendija Ljevaković, njegovo mišljenje, njegovo razumijevanje, njegova prije svega moralna dosljednost predstavlja nama, savremenim alimima, onima koji nose breme vjere danas instinsku inspiraciju. Hasan efendija svojima karakterom, svojim kontinuitetom jeste istinska inspiracija svim budućim pokoljenjima i to nam je želja da prenesemo jer je on u jednom vremenu predstavljao stub koji je evo zbog različitih okolnosti zaboravljen, ali mi ga sada prinosimo javnosti, predstavljamo njegov rad, njegovo djelo i na taj način se nastojimo okoristiti od onoga što je on radio“, kazao je Muftija Dizdarević.

hfz. Mevludin ef. Dizdarević

Ova tribina je održana u Sali Islamskog centra „Sultan Ahmed Zenica“. Pitali smo muftiju Dizdarevića kada će biti ceremonija svečanog otvaranja ovog generacijskog projekta.

Otvorenje će biti kada naši donatori iz Kuvajta kažu. Mi smo gotovo sve pripremili za sami čin otvaranja. S Božijom pomoći kada Kuvajćani kažu, a vjerujem da će to biti na proljeće jer u zimskom periodu nema smisla otvorenje, jer su naše ambicije da to bude veliki narodni događaj“, kazao je muftija Dizdarević.

O životu i djelu Hasan efendije Ljekvakovića na tribini su pored muftije Dizdarevića i profesora Spahića govorili i Hadis efendija Pašalić, muftija vojni, dr. Ferid efendija Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u ime Medžalisa Islamske zajednice Zenica prisutne je poselamio i glavni Imam Jakub efendija Salkica. (N. Glibo)