U proteklih šest godina 1,4 miliona maraka podrške privredi

Nakon provedenog Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2023. godini na području Grada Zenice, danas su potpisani ugovori sa 93 odabrana korisnika.

Za ove namjene iz budžeta je izdvojeno oko 300.000 maraka. Ukupno od 2018. godine od kada se realizuje ovaj javni poziv izdvojeno je ukupno 1,4 miliona maraka.

Grad Zenica od 2018. godine u budžetu izdavaja sredstva za podsticaj i razvoj privrede. Sredstva se dodjeljuju na osnovu programa koji usvaja Gradsko vijeće gdje su definisani kriteriji i mjere koji su korišteni u samom javnom pozivu. Radi se o šest mjera. Prve dvije se odnose na novoosnovane kompanije, treća, četvrta i peta za već postojeća mala i srednja preduzeća, jedna mjera je bila isključivo za žensko poduzetništvo i mjera šest koja se odnosila na inovativne tehnologije. Također nam je drago da smo uspjeli izdvojiti sredstva za stare, tradicionalne zanate. Od ukupnih sredstava izdvojenih u proteklih šest godina oko 610.000 KM potrošeno je na novoosnovana preduzeća, s tim sredstvima je registrovano 137 novih preduzeća i održivost tih preduzeća do sada je preko 90 posto što nam kazuje da smo na pravom putu tako da ćemo i naredne godine nastaviti da kreiramo mjere u saradnji sa udruženjima poslodavaca, privrednika, razvojnom agencijom jer nam oni daju najbolje informacije sa terena šta je to što je potrebno privredi u ovom momentu”, kaže Edina Hodžić, pomoćnica gradonačelnika za privrednu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem po ovlaštenju.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kaže da je po dolasku na čelo grada zatekao jednu inertnost jer su ovdje vladali veliki sistemi Željezara, Vatrostalna, RMK koji su zapošljavali više od 30.000 radnika. Kako kaže to vrijeme je prošlo i trebalo je nekako dati inicijalnu kapsulu građanima Zenice da krenu u biznis.

S toga smo od 2018. godine izdvojili oko 1,4 miliona maraka, ove godine je to 300.000 maraka. Imamo privredni savjet sastavljen od privrednika Grada Zenice koji zajedno sa službama kreiraju kojim kategorijama i koliko davati, tako da ove godine imamo podršku starim zanatima, marginaliziranim grupama žena tako da to ne radimo sami nego slušamo glas privrede i građana. Ja sam zadovoljan ovim, otiđite u Privrednu zonu pa pogledajte koliko je novih biznisa otvoreno u zadnjih pet godina”, kazao je Kasumović.

Jedan od korisnika sredstava po ovom pozivu, Samir Hasanbegović prije pet godina otvorio je u shopingu Centar za regeneraciju tijela. Svojim korisnicima pružaju uslugu saune i masaže, a po prvi put koristi podsticajna sredstva Gradske uprave. Kako kaže ideja mu je bila zadržati mlade ljude, pružiti im priliku u Zenici da ne idu trbuhom za kruhom.

Ovo je prvi put da imamo neki podsticaj koji je kap u moru koliko smo do sada uložili, ali znači nam. Ne samo meni, znači i našim uposlenicima, trenutno četiri porodice egzistiraju od ovog biznisa i nadam se da će ih biti više. Ovo čime se mi bavimo je bitno za zdravlje svakog čovjeka, ali na žalost još uvijek nije dovoljno prepoznato. Ipak, nakon pet godina možemo reći da imamo neki plus. Ono što je zanimljivo jeste da nam dolaze ljudi iz Prijedora, Sarajeva, Hercegovine, Viteza tako da je i s te strane ovaj biznis idealan za ovaj grad”, kaže Hasanbegović.

U obraćanju izabranim aplikantima gradonačelnik Kasumović je kazao da će imati podršku kako njega lično, tako i Gradske uprave i da se bave biznisom. (N. G.)