Svi sveti: Katolička svetkovina obilježena i u Zenici

Danas se diljem svijeta, pa tako i u Zenici obilježava katolička svetkovina Svi sveti. Iako je običaj na sutrašnji, Dušni dan pohoditi groblja i odavati počast pokojnicima, katolici i katolkinje to čine od jutarnjih sati na Sve svete.

Ovo je obavezna svektovina što znači i obavezno misno slavlje, koje je održano u crkvama rano jutros, a popodne je služena sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje zeničkog HVO-a kod spomen- obilježja na Gradskom groblju Crkvice.

Iako je obaveza vjernika pohoditi vječna počivališta najbližih na sutrašnji Dušni dan, postao je običaj zadnjih decenija da se od jutarnjih sati na svetkovinu Svih svetih pohode groblja. Ovo je obavezna svektovina što znači i obavezno misno slavlje, koje je održano u zeničkim crkvama jutros. Tako je u organizaciji župe Svetog Ilije u Zenici misno slavlje organizirano na grobljima u Janjcu, Stranjanima, Grmu, Podbriježju. Na Gradsko groblje Crkvice u prijepodnevnim satima došli su brojni Zeničani i Zeničanke sa domaćom ili inostranom adresom posjetiti vječne kuće svojih najbližih.

“Mi živimo u Zenici i ovdje su ukopani i tata i sestra i bake i dede, ali i druga rodbina. Emocije su uvijek uzburkane na ovaj dan, ali poslije obilaska grobova ipak se osjećamo smirenijim što smo to obavili”, kazala nam je Neda Hećimović.

Željko Ignjatić, rođeni Zeničanin stigao je iz Banje luke kako bi zajedno sa članovima porodice obišao grobove, kako kaže, suprugine rodbine.

Zeničanin sa dugogodišnjom splitskom adresom Jakov Prakljačić kaže da ne propušta na Sve svete i Dušni dan posjetiti vječna počivališta najmilijih na groblju u Crkvicama.

Ovo je dan kada odajemo poštu za duše naših umrlih, to nije svakodnevno i važno je doći na groblje barem na ovaj dan. Ima i onih koji dolaze češće, a ima i onih koji, na žalost, ne dolaze nikako. Ovdje su ukopani moji mama, tata, sestra i članovi šire obitelji Prakljačić ”.

Crkva je u 9. stoljeću današnji datum proglasila blagdanom Svih svetih – onih koji su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života, svjesna da su u Nebu i neki drugi ljudi za čije se ime niti ne zna, to su anonimni ili nekanonizirani sveci. Upravo na svetkovinu Svih Svetih crkva se prisjeća i njih.

Veći dio zapadnog svijeta danas ima neradni dan kada katolici mogu doći na groblja odati počast svojim preminulima, položiti svijeće, zapaliti cvijeće, evo moliti njih da oni nas zagovaraju kod Gospodina. Što je više zagovaratelja kod Gospodina to je im je veća vjera i nada”, istakao je novi župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije don Ilija Marinović.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a podružnica Zenica obilježene su danas ove dvije svetkovine. Služena je u popodnevnim satima kod spomen- obilježja na Gradskom groblju Crkvice sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje zeničkog HVO-a

To je naša trajna zadaća, trajna obaveza da izrazimo pijetet prema žrtvama domovinskog rata našim suborcima. Ovdje smo svake godine da zajedno sa našim svećenicima, hrvatskim pukom, pripadnicima Oružanih snaga se sjetimo naših poginulih i umrlih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Zenica”, kazao nam je Željko Ljubanić, predsjednik zeničke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a.

On se ovom prilikom zahvalio JP Gradska groblja na saradnji. Sutra će se na grobljima služiti opela za sve mrtve, a raznobojne hrizanteme na grobovima i upaljene svijeće su znak odavanja počasti, vjere i pažnje za duše pokojnika. Svojim molitvama katolici i katolkinje nastoje olakšati muke Čistilišta svojih mrtvih, moleći Božje milosrđe da ih što prije uvede u raj. (A. H.)