Nakon dvije izvedbe u Berlinu, predstava „Moja Fabrika“, u petak na matičnoj sceni u Zeničkom pozorištu

FOTO: Moja Fabrika/ bnp.ba

Nakon dvije uspješne izvedbe predstave „Moja Fabrika“ nastale prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica početkom oktobra u Berlinu u okviru 6. Berliner Herbstsalona 2023. pod nazivom „LOST – You Go Slavia“ u pozorištu „Maxim Gorki“, ova predstava će biti izvedena na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u petak, 3. novembra u 20 sati.

Predstava „Moja Fabrika“ zasnovana je na fragmentima istoimenog romana, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

„Moja Fabrika“ je sa dvanaest osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Osvojila je čak sedam nagrada na 16. festivalu bh. drame i autorskog teatra, među kojima i Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, zatim Specijalnu nagradu „Ardalion“ na 22. jugoslovenskom festivalu „Bez prevoda“ Užice 2017, te tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, među kojima je i ,,Zlatna statua“ za najbolju predstavu u cjelini.

U predstavi igraju: Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramatizaciju su radile Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, dramaturgiju predstave Emina Omerović, a muziku Basheskia i Edward EQ.