ZDK dobio doze za zdravstvene radnike, a uskoro stiže i 3.120 vakcina za gripu za građanstvo

FOTO: akta.ba

Zeničko-dobojski kanton počeo je, tradicionalno od 40. sedmice u mjesecu, epidemiološki nadzor nad kretanjem sezonske gripe za sezonu 2023./2024. godinu, ali za sada nije zabilježen veći broj oboljelih niti teže komplikacije, potvrdio je Feni načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica.

Akutnih respiratornih infekcija (ARI), u 10 gradova i općina toga kantona (podaci bez općina Žepče i Doboj Jug), u prve tri sedmice nadzora ukupno je evidentirano 2.319, dok je oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI) u istom periodu bilo 100. Teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu nije bilo.

Najvažnije je da nemamo težih kliničkih slika niti komplikacija pa nemamo evidentiranih ni hospitaliziranih bolesnika u bolnicama u Zenici i Tešnju“, kaže Kozica, koji dodaje da se sporadično pojavljuje i koronavirus, ali također bez težih komplikacija.

Ove će sezone ponovo dominirati sezonska gripa, u odnosu na Covid-19, ali će sigurno biti i Covida. Mi vršimo promociju važnosti vakcinacije protiv sezonske gripe, a upravo smo od strane Fedralnog zavoda dobili 945 vakcina za vakcinaciju protiv sezonske gripe za naše zdravstvene radnike.

Vakcine će tokom sutrašnjeg dana biti distribuirane u zdravstvene ustanove širom kantona, a očekujemo da će za sedmicu ili dvije stići i vakcine koje smo naručili za građanstvo, odnosno za hronične bolesnike. Mi smo tražili 4.000, a odobreno nam je 3.120 vakcina za stanovništvo“, ističe Kozica.

Napominje kako su i vakcine za građanstvo u veledrogeriji, ali da se trebaju odraditi administrativni poslovi prije njihove distribucije u zdravstvene ustanove. On poziva sve koji imaju priliku da se vakcinišu da to i učine, jer su ove vakcine sigurne i benefiti od vakcinacije su veliki.

Fena.ba