Wiener u akciji pošumljavanja „Zasadi za budućnost“

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group već sedmu godinu za redom organizuje “Social Active Day” u sklopu kojeg zaposlenici učestvuju u zajedničkoj aktivnosti korporativnog volontiranja.

Nakon prošlogodišnje uspješne akcije pošumljavanja brda Homolje iznad Konjica, ove godine održana je volonterska akcija pošumljavanja požarišta u podnožnju Leotara sadnjom mladica crnog bora. Sadnjom više od 1.200 mladica, uposlenici Wiener osiguranja VIG omogućili su smanjenje karbonskog otiska za 1.650 metričkih tona karbon dioksida.

“Dokazano je da naš individualni doprinos i zalaganje na izniman način za društveno korisne aktivnosti daje veći smisao životu, pruža osjećaj pripadnosti zajednici te poboljšava odnose među kolegama. Vjerujem da se upravo iz tog razloga sve više naših kolegica i kolega prijavljuje na ovakve zajedničke aktivnosti darujući svoje vrijeme, vještine, znanje, ali i ono najvažnije – pozitivnu energiju i pažnju aktivnostima od značaja za nas i naš okoliš. Social Active Day ima posebnom mjesto u našem kolektivu i iskreno se radujemo svim novim akcijama kojima zajedno mijenjamo nas same i društvo u kojem živimo”, istakao je Borislav Doder, generalni direktor Wiener osiguranja VIG.

Suština programa Social Active Day je pružiti uposlenicima priliku da volonterski, svojim radom, pruže konkretan doprinos zajednici. Zalaganjem na izniman način i svojom spremnošću da lično preuzmu odgovornost za unapređenje segmenata našeg društva, uposlenici kao kolektiv znatno doprinose pozitivnom razvoju u svom okruženju. Posebno raduje što ovaj program iz godine u godinu okuplja sve veći broj uposlenika.

Pošumljavanje je važan način smanjenja količine karbon dioksida u atmosferi, a istovremeno je čin solidarnosti sa prirodom jer pruža priliku da udruženim snagama vratimo prirodi ono što joj je požarom oduzeto.

U proteklim godinama kolektiv Wiener osiguranja VIG je učestvovao volonterski u humanitarnim maratonima, farbanju ograda osnovnih škola, proljetnom čišćenju grada, pripremi obroka, pomaganju sa učenjem djeci iz Domova za nezbrinutu djecu, donacijama knjiga, školskog pribora i opreme te mnogim drugim humanitarnim projektima. Akciju pošumljavanja održanu u okviru Social Active Day 2023 na planini Leotar možete pogledati na YouTube kanalu Wiener osiguranja VIG.