Radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u FBiH

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je danas priređena edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv humanog papiloma virusa – HPV u Federaciji BiH namijenjena zdravstvenim radnicima koji rade na imunizaciji u Zeničko-dobojskom kantonu.

Humani papiloma virus jedan je od najrasprostranjenijih u svijetu, a infekcija može dovesti do karcinoma grlića materice kod žena.

Radionice o ovoj tematici stručno priprema, uređuje i vodi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u BiH, USAID-om i Udruženjem Kap.

Započeli smo prošle godine federalni program o imunizaciji protiv HPV-a u četiri kantona, a ove godine proširujemo na sve kantone“, ukazao je dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prošle godine obezbijeđeno je 1.000 vakcina, a ove godine dodatnih 2.000, a u toku je postupak za dodatnim količinama u ovisnosti od interesa.

Radi se o delikatnom postupku nabavke ovih vakcina, čija je cijena oko 200 KM kojeg treba dobro planirati kako ne bi došlo do propadanja“, istakao je dr. Skočibušić.

Pri tom naglašava da se radi o vrlo važnoj preventivnoj mjeri za zaštitu ženskog zdravlja, ali i javnog zdravlja općenito.

Rak grlića materice peti je po učestalosti nakon raka dojke, kože, debelog crijeva i pluća, kada je riječ o ženskoj populaciji. HPV je glavni uzročnik svih slučajeva raka grlića materice, odnosno više od 99 posto slučajeva povezuje se sa HPV virusom. Skoro svaki slučaj raka grlića materice može biti spriječen redovnim skriningom grlića te HPV vakcinacijom.

Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV održavaju se do kraja godine u nekoliko gradova u Federaciji BiH. (Š. B.)