Vranduk uvršten na listu „Najljepša sela“ u BiH

Vranduk naselje koje se nalazi deset kilometara od centra Zenice,  je uvršteno na listu „Najljepših sela“ u BiH.

Udruženje ”Alterural” i USAID Turizam organizirali su u srijedu svečano proglašenje dodatnih sela za “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” u Konjicu. Sela koja su uvrštena u listu najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica, te Vranduk koje se nalazi deset kilometara od centra Zenice.

Značaj toga je ne samo u vidljivosti koja će doprinijeti većoj posjeti nego što to nije samo orijentirano, kao što rekoh na to, na fizičke ljepote, na historijski značaj  samog mjesta nego na ono što to mjesto nudi“, rekla je Lejla Agić, muzejski pedagog u JU Muzej grada Zenica.

Ponuda Vranduka, sada i jednog od šesnaest „Najljepših sela“ u BiH, je raznolika i po sadržaju i po ljepoti.

Postoji mnogo sadržaja koje Vranduk nudi i upravo zato je izabran na mjesto najljepših sela. Ono što se izdvaja kao najbitnije jeste Vrandučka tvrđava, srednjevjekovna tvrđava na kojoj imamo veliki broj posjetilaca. Osim toga imamo i etnološku postavku, staru bosansku kuću, imamo odličnu gastronomsku ponudu koja sadrži tradicionalna bosanska jela. Naravno osim tog u Vranduku postoje označene planinarske staze što je je idealno za planinarenje. Takođe i za biciklizam, naravno staze nisu još uvijek označene, ali se može duž cijele rijeke Bosne voziti. Osim tog postoji mnogo sadržaja unutar same tvrđave za djecu tako da oni mugu da isprobaju srednjevjekovne igre.  Vranduk izgleda skoro identično kao u srednjem vijeku tako da ljudi mogu da dožive cijeli taj srednjevjekovni duh kad dođu tu  da isprobaju sve što se nudi“,  rekla je Emina Selimović, muzejski vodič u JU Muzej grada Zenica.

Inicijativu “Najljepša sela” pokrenulo 1981. godine francusko udruženje “Najljepša sela u Francuskoj”, s ciljem populariziranja ruralnih naselja kroz čuvanje njihovog naslijeđa i poboljšavanje ekonomskog potencijala. Taj koncept su vremenom preuzele i druge zemlje širom svijeta, među kojima Italija, Japan, Libanon i Švicarska. U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH ”Alterural” provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake ”Najljepša sela” u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju. Sljedeće godine se Najljepša sela u BiH kandiduje za Svjetsku listu. (T.B.)