Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se danas širom svijeta

Obilaznica kroz Nemilu u katastrofalnom stanju

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se danas širom svijeta u cilju podizanja svijesti i jačanja otpornosti.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim procentom ranjive populacije izložene rizicima od katastrofa, zbog čega je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća, za Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona.

U tom pogledu, Ministarstvo sigurnosti BiH kontinuirano radi na poboljšanju interinstitucionalne koordinacije i saradnje, uz aktivno uključivanje lokalnih zajednica s visokim rizikom od katastrofa u procesima planiranja i primjene mjera na terenu.

Cilj i obaveza Bosne i Hercegovine, a time i Ministarstva sigurnosti je implementacija Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa za period 2015-2030. godine strateškim pristupom integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore i strateška planska dokumenta na svim nivoima vlasti kako bi bilo stvoreno sigurnije i prosperitetnije okruženje za sve građane BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Fena.ba