Održano predavanje i likovna radionica – “Stećak: Učimo i bojimo motive sa stećaka”

FOTO: Zenicainfo.ba

„Stećak – učimo i bojimo motive sa stećaka“ – naziv je održane likovne kolonije i historijskog predavanja koje je za učenike zeničkih osnovnih škola upriličila Galerija „Preporod“ Zenica. Sa učenicima realizovan je interaktivni čas gdje su imali priliku naučiti šta je to stećak, na kojim lokalitetima se nalaze u našoj zemlji i o njihovom značaju.

Bosanskohercegovačko društvo postaje sve svjesnije da se u posljednje vrijeme kulturna baština naše zemlje sve više svojata i pripisuje drugima, te je odraslima postala obaveza da mlađim generacijama prenose historijsko naslijeđe i njihov značaj. Učenici su imali priliku da kroz ovo predavanje više saznaju o kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Steći su svakako možda i najbolji reprezent bosanskog srednjeg vijeka, a naravno treba apostrofirati i činjenicu kako se mi najbolje prema našem kulturno-historijskom naslijeđu, a kome ćemo dakle pokušati usaditi taj osjećaj za naslijeđe ako nećemo djeci, učenicima osnovnih škola. Samo proučavanjem, zaštitom, učenjem o stećcima mi možemo izvest i stećke na pravi put, a naravno i naše naslijeđe sačuvati za te neke buduće generacije“, istakao je profesor doktor Edin Bujak, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Čas historije, pa čas likovne kulture.. Učenici su korištenjem bojanke „Stećak“ Zemaljskog muzeja Sarajevo imali priliku izraziti svoju umjetničku kreativnost, bojeći motive stećaka.

Mi radimo sa osnovnim školama, radili smo i ranije, radit ćemo i u budućnosti. Ovo su učenici sedmog razreda Osnovne škole „Meša Selimović“, OŠ „Edhem Mulabdić“ i OŠ „Musa Ćazim Ćatić“. Tu je 21 učenik i mislim da će im biti jako interesantno jer mnogi od nas, odrasli, nismo posjetili lokalitete stećaka, a kamoli djeca. Mi to trebamo prenositi na njih, nastavnici dakako rade sa njima jer to je naša vizija i misija, ali ovo je jedan drugačiji pristup stećku“, kazala je Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.

Ispunjen dan znanjem i kreativnošću bio je cilj likovne kolonije, koji su organizatori i učenici zajedno ispunili. Učenicima ostaje preneseno znanje o kulturnoj-historijskoj baštini Bosne i Hercegovine te amanet da je čuvaju. (A. S.)