U ponedjeljak počinje drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

Foto: Bhrt.ba

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove će u ponedjeljak, 9. oktobra započeti provođenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu. 

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period oktobar – decembar 2023. godine”.

Kao i ranije, predmet inspekcijskih kontrola će, između ostalog, biti prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzore u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Osim toga, Federalni tržišni inspektorat će se posebno fokusirati na kontrolu cijena u skladu s novom Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, čija primjena počinje 12. oktobra 2023. godine, te poštivanja propisa u oblasti unutrašnje trgovine i prava potrošača“, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Pojačani nadzori će trajati do 22. decembra ove godine.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata prijave putem: kontakt forme “Prijavi nepravilnost” na web stranici FUZIP (https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, telefona za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-maila: info@fuzip.gov.ba te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo, saopćeno je iz FUZIP-a.

Fena.ba