Zenički privrednici nezadovoljni mogućom zabranom saobraćanja teretnim vozilima kroz gradsku zonu

Upravni odbor Udruženja privrednika Grada Zenica danas je održao svoju šestu sjednicu. Glavna tematika tokom sastanka – gorući problemi privrednika koji posluju u Zenici.

Gorućih problema je mnogo, a među ključnim problemom sa kojim se ovih dana zenički privrednici suočavaju istakli su nedavno usvojenu inicijativu Gradskog vijeća Zenica o zabrani ulaska teretnih motornih vozila u gradsku zonu, čiji bi se Prijedlog Odluke uskoro trebao naći pred gradskim vijećnicima.

Odluka predviđa ulazak svih teretnih motornih vozila u grad Zenicu, odnosno u Poslovnu zonu Zenica I, isključivo putem sjeverne petlje, preko novoizgrađenog mosta na rijeci Bosni. Ovim prijedlogom zenički privrednici nisu zadovoljni, potvrđuje nam Enes Karić, predsjednik Udruženja privrednika Grada Zenica.

Još nismo imali zvaničan satanak kako bismo usaglasili naše prijedloge kada je u pitanju rješavanje ovog problema. Mi kao privrednici imamo mnogo prijedloga, a organizovali smo timove u kojima su naši ekonomisti i pravnici koji će se pozabaviti ovim problemom”, ističe Karić.

Enes Karić

Pored ovog, privrednici okupljeni u Udruženje Privrednika Grada Zenica zahtijevaju i osnivanje savjeta privrednika, kako bi što bolje bili uvezani sa svim tokovima u ovome gradu, jer je, kako ističu privreda glavna okosnica njegovog razvoja.

Mi zahtijevamo od Grada Zenica da se postavi i novi Privredni savjet kako bi mi pomogli Gradskoj upravi, ali i oni nama. Jer ni u Gradskoj upravi ljudi ne znaju šta nas boli dok mi ne sjednemo s njima”, mišljenja je Karić.

Zeničko udruženje privrednika okuplja blizu 120 članova različitih privrednih djelatnosti, a kako ističu otvoreni su za saradnju i sa novim članovima.

Pozivam sve privrednike da se udružimo kako bismo sve naše interese rješavali zajednički. Svjesni smo koliko uplaćujemo u budžet, oko 1.400.000 KM. Politika bi se trebala više okrenuti nama kako u gradu, kantonu tako i državi, jer je privreda razvojna tačka ove države”, zaključuje Karić. (M. H.)