Grad Zenica izdvaja 770.000 KM za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje

Grad Zenica je za tekuću godinu u budžetu opredijelio 770.000 KM za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na području ovoga grada.

Prema programu mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede u 2023. godini je u Gradu Zenica do sada utrošeno preko pola miliona KM, a realizirano je oko 15 mjera planiranih za unaprjeđenje poljoprivrede na području grada Zenica. Kako ističu u resornoj službi Gradske uprave Zenica, to je već 80 posto ukupno realiziranih podsticajnih mjera za poljoprivrednike u tekućoj godini.

Uzgoj povrća na otvorenom, pčelarstvo i proizvodnja kravljeg mlijeka samo su neke od mjera koje su provedene, a poljoprivrednicima su ovih dana dostupne i druge podsticajne mjere u poljoprivredi.

Trenutno su nam aktivni podsticaji u poljorivredi kada su u pitanju ovčarstvo i kozarstvo i steone junice. Priveli smo kraju i Javni poziv za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi“, kazao nam je Edis Klepo, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica.

Edis Klepo

Prema riječima našeg sagovornika, da bi privrednici ostvarili prava na podsticaje, moraju biti upisani u poljoprivredno gazdinstvo, a podatke ažurirati svake godine.

Kada su u pitanju najrazvijenije grane poljoprivrede na području grada Zenica, za sada prednjače stočarstvo i proizvodnja povrća na otvorenom i plastenička proizvodnja.

U gradu Zenica trenutno imamo oko 3.500 registriranih poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.700 aktivnih koji nam se redovno prijavljuju na javne pozive“, kaže Klepo, naglasivši da u posljednjih pet godina bilježe značajan porast obrta u poljoprivredi, posebno u stočarstvu.

Velikim potencijalima za poljoprivrednu proizvodnju raspolaže grad Zenica, a ovakvim mjerama u Gradskoj upravi Zenica namjeravaju privući, ali i zadržati što više poljoprivrednika, koji sve više odustaju od poljoprivredne proizvodnje, kako  zbog vremenskih neprilika, tako i manjka podrške od strane naše države. (M. H.)