Rade Šerbedžija dobitnik “Pozlaćenog medaljona Kulina bana”

Istaknuti glumac i građanin svijeta Rade Šerbedžija dobitnik je priznanja “Pozlaćeni medaljon Kulin ban” za doprinos u afirmaciji Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Ovo najviše priznanje Foruma građana Zenice, utemeljeno 2003. godine povodom obilježavanja 800. godišnjice Bilinopoljske izjave, dodjeljeno mu je danas u parku Kulina bana.

U parku Kulina bana domaćini iz rukovodstva Foruma građana Zenice pokazali su poznatom dramskom umjetniku replike artefakata iz doba bana Kulina. Mini repliku znamenite povelje, kao i dokumenta – Bilinopoljske izjave kojeg je proglasio ban Kulin upravo na ovom mjestu, te kamen – nekadašnji dio pročelja crkve Velikog sudije Građeše. U praku Kulina bana Šerbedžiju su dočekali zenički kulturnjaci, profesori predstavnici javnih i kulturnih ustanova, gdje mu je predsjednik Foruma građana Zenice Mirsad Mujkić uručio priznanje “Pozlaćeni medaljon Kulin ban”. Kazao je da im je bila čast prije toga medaljon uručiti i akademiku Ivanu Supeku, te bivšem predsjedniku Stipi Mesiću iz Hrvatske.

Rade Šerbedžija je priznanje dobio za doprinos u afirmaciji Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, a sam je ovom prilikom izjavio da je svojom pozitivnom enegrijom uvijek koliko je mogao imao razumijevanja i podržavao ovu zemlju i ljude u njoj.

Najveće bogatstvo Bosne i Hercegovine su ljudi koji žive njoj, ali i višestoljetna tradicija i kultura ove države”, istakao je Šerbedžija napomenuvši kako je počašćen ovim gestom Foruma građana.

Nakon ovog čina upriličeno je druženje Radeta Šerbedžije sa članovima Foruma građana Zenice, glumca svjetske slave kojeg smo i ranije imali priliku ugostiti u našem gradu. Ovaj put ga je u Zenicu doveo višesedmični posao – ovih dana radi na snimanju igranog filma reditelja Dine Mustafića. (A. Huskić)