Upriličena izložba “Ipak svitanje” akademskog slikara Salke Peze

U Muzeju Grada Zenica sinoć je otvorena izložba slika „Ipak svitanje“, autora akademskog slikara Salke Pezo, čime je započela i nova sezona u zeničkom Muzeju.

Izožba predstavlja šezdeset i nešto radova, većinom u digitalnoj formi, ali i desetak je trodimenzionalnih originala, koje sam donio da se plastično vidi i potez i boja i fizički doživi ono što je mene okupiralo dok sam ih stvarao, a okupirao me period kada su u Parizu na Monmartru nastajale neke diskusije o umjetnosti i kada su se rađali i pojedini pravci, a to su neke 1860-te godine, ali svugdje se provlači i ono što je moje lično, autohtono, a to su Neretva, njena zelena boja, naš most i avlije“, navodi autor.

Profesor doktor Salko Pezo akademski je slikar iz Mostara, gdje živi i radi. Poslije sticanja diplome obilazio je velike muzeje u svijetu da bi dopunio vlastita saznanja o likovnoj problematici, pravcima i starim majstorima, potom je magistrirao i doktorirao, a svoje radove izlagao je dosad na preko 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostrastvu, te na preko 100 zajedničkih izložbi sa kolegama i kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH. (V. J.)