Niktometar oculus mesotest II – novi aparat u Domu zdravlja Zenica

Zenički Dom zdravlja ovih dana je nabavio novi aparat, niktometar oculus mesotest II, koji će se koristiti prilikom provođenja prethodnih i peridočnih pregleda u Službi za specifičnu zaštitu radnika Doma zdravlja u Zenici.

Ovim aparatom radimo niktometriju, odnosno dijagnostičku oftalmološku proceduru, kojom se mjeri oštrina vida u sumrak, tzv. sumračni vid, što posebno ima značaj u medicini rada, gdje se rade ocjene sposobnosti radnika i evaluacija vida profesionalnih vozača motornih i šinskih vozila, pilota, ali i radnika koji rade u uslovima smanjene svjetlosti, poput rudara, tunelskih radnika i slično“, pojašnjava specijalista oftalmologije doktorica Smaragda Kartal u Službi za specifičnu zaštitu radnika zeničkog Doma zdravlja.

Upotrebom novog aprata, nabavljenog za potrebe ove Službe, moći će se određivati i noćna kratkovidost, koja se može javiti kod vozača tokom noćnog rada, ali se takođe radi i kvantifikacija poremećaja vida kod neprozirnosti optičkih medija, bolesti kao što je katarakta, zatim poremećaja i bolesti mrežnice oka, kao što su degenrativne i neke urođene bolesti, te bolesti očnog živca.

Riječ je o najsavremenijem niktometru, koji zaista sa visokom preciznošću može kvantificirati takve poremećaje u dijagnostici i otvoriti dalje dijagnostičke puteve“, ističe specijalista oftalmologije doktorica Smaragda Kartal u Službi za specifičnu zaštitu radnika zeničkog Doma zdravlja. (V. J.)