Ima li inflacije na zeničkoj pijaci?

Tradicionalni pazarni dan u Zenici ne znači uvijek i dobar pazar. Sigurniji je, mogli smo to mnogo puta čuti, datum u mjesecu, odnosno vrijeme oko isplate penzija, jer su naši najstariji sugrađani najredovniji kupci na Zelenoj pijaci.

S obzirom na to da je danas pazarni dan i sredina mjeseca za isplatu penzija nas je zanimalo još nešto: jesu li povećanja penzija za nešto više od 10 posto u posljednjih godinu dana utjecala na bolju potražnju.

Zaista u i oko pijace danas oko podne sretosmo ponajviše penzionera i penzionerki.

Vremešni penzioner Benjamin vuče kolica i spremno nam nabraja šta je kupio: grožđe, jabuke, krompir … povećanje penzija kaže ne utječe toliko na veći izbor i količinu kupljenog, jer su cijene svega otišle gore, a niti vjeruje puno u nastavak usklađivanja penzija. Huso penzioner nešto mlađi od Benjamina kaže da ipak se osjeti ovo povećanje malo na budžete penzionera.

Na pijacu idem često, jer je najpovoljnije tu kupovati, a danas sam kupio po kilogram šljiva i pečenjaka“.

Šljive su danas dvije i dvije i po marke, a pečenjci 70 ili 80 feninga. Cijena madarina bila je dvije i po, a limuna tri marke. Jabuke su koštale od marke i po do dvije, a recimo grožđe i smokve po tri odnosno tri i po marke su jeftinije bile od breskvi i nektarina. Za ovo sočno voće morali ste izdvojiti 4KM po kilogramu.

Vratimo se penzionerima. Da li što je lijep septembarski dan ili što je možda danas pijaca nešto jeftinijih cijena jer je pazarni dan, ali bili su raspoloženi da proćaskaju, a bogami i kupuju. Penzioneri i penzionerke su najbolji kupci, godinama to tvrde zenički zakupci, a mi razmišljamo dalje i pravdamo mlađu populaciju. Zaposleni nemaju vremena ići često na pijacu, pa voće i povrće kupuju u trgovinama i zelenarama. S tim da je posebno i pitanje koliko je zaposlenih u odnosu na broj nezaposlenih.

Da vam pravo kažem mi ne bismo opstali da nema naših penzionera. Vjerujte da oni kupuju češće i više nego neki koji rade za prilično dobro plate. Oni su naši najredovniji kupci i da nema njih ne znam kako bismo opstali“, iskrena je prodavačica Alija.

Još jedan podatak za zaposlene, pogotovo: mahuna se drži junački i dalje. Mlade, svježe i mesnate danas na pijaci koštale 8 maraka po kilogramu. A razgovarajući s kupcima dođosmo do interesantnog podatka: aronija i grah odlično odoljevaju inflaciji. Po kilogramu su i dalje, kao i ranijih godina 5KM. (A. Huskić)