Prezentiran projekat „Ja radim odmah poslije škole“

Predstavnici Udruženja poslodavaca Zenica predstavili projekat su „Ja radim odmah poslije škole“ u Američkom kutku u Zenici.

I work right after school (Ja radim odmah nakon škole) projekat, koji provodi Udruženje poslodavaca Zenice, a finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ima za cilj promovisati žensko poduzetništvo i deficitarna zanimanja iz oblasti prehrambene industrije za profesije: kuharica, slastičarka i pekarka u Zeničko-dobojskom kantonu putem promocije stručnog obrazovanja, saradnje s roditeljima, školama, poduzetnicima i direktne podrške u vidu izrade video materijala.

Ovaj projekat je fokusiran na žensko poduzetništvo, na deficitarna zanimanja, kuhar, pekar, slastičar dakle zanimaja koja su sve manje zastupljena kada je u pitanju upis srednjoškolaca, nisu interesantna. Mi smo u nekim svojim analizama došli do zaključka da su to zapravo zanimanja koja su na neki način potcjenjena i mi ovim projektom želimo da ukažemo da to nije tako”, rekla je Senaida Turkić, članica UO Udruženja poslodavaca Zenica

U ovom projektu Udruženje poslodavaca Zenica će sarađivati sa četiri mješovite škole u Zeničko-dobojskom kantonu i to: Mješovita srednja škola Zenica, Mješovita srednja škola u Kaknju, Mješovita srednja škola u Zavidovićima i Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu. Ukupno će biti uključeno trideset učenica u narednih osam mjeseci.

Projektom će se obezbijediti 4 promotivna filma/video spota za srednje škole u ZDK koja u okviru svojih programa školovanja imaju zanimanja: kuhar i/ili pekar i poslastičar. U izradu scenarija za promotivna videa biće uključeni predstavnici škola, a kroz spotove promovisat će se ne samo tematska deficitarna zanimanja već i razbijati stereotipi i predrasude o ovim zanimanjima. Izrađeni spotovi će se promovisati ne samo u srednjim školama nego i u osnovnim školama unutar Zeničko-dobojskog kantona. (T. B.)