Vikend sa Vedrom na Durmitoru

Članovi Udruženja planinara Vedro su se protekle subote uputili na nezaboravnu planinarsku turu na Durmitoru. Jutro je započelo obećavajuće, sunce je bljeskalo na planinskim vrhovima, a temperatura i lagani povjetarac su bili savršeni za avanturu.

Polazna tačka naše kružne ture bilo je dobro poznato Prevoj sedlo na (1907 m). Prvi dio puta vodio nas je predivnom planinskom stazom između Sedlene grede (2199m) i Vjetrenih brda (2231 m) zatim dalje kroz dolinu Surutka. Odatle smo se preko jezerceta Zelenog vira uputili prema izazovnom vrhu Durmitora, Bobotov Kuk, koji se uzdiže na visinu od (2523 m). Uspjeli smo popeti vrh i uživati u spektakularnom pogledu s druge najviše tačke Crne Gore.

Nakon napornog i adrenalinskog uspona, članovi su se stazom koja vodi podnožjem spektakularnog i specifičnog masiva Prutaša spustili prema Dobrom dolu, krajnjoj točki ture. Dan je bio toliko lijep da smo se osjećali kao da smo dio prirode, okruženi netaknutim ljepotama Durmitora. Kao savršen kraj dana, noć smo proveli u hotelu Lovac u Žabljaku, gdje smo podijelili svoje dojmove i iskustva, uz toplu preporuku za sve one koji žele istražiti ljepotu Durmitora.

Nedjelja je bila rezervirana za opuštanje i istraživanje. Dio planinara odlučio se za obilazak Crnog jezera, dok su ostali kojima nije bilo dovoljan prethodni dan krenuli prema Blatnom i Zmijinjem jezeru. Neki su čak iskoristili priliku za osvježavajuće kupanje u Crnom jezeru i sunčanje, koje je pružilo prekrasan krajolik i trenutke opuštanja.

Na kraju vikenda, puni novih uspomena, pozdravili smo se s Durmitorom, obećavajući si da će se uskoro vratiti kako bi ponovno osjetili čaroliju ovih planinskih vrhova.

FOTO: Vedro