Poslovni forum zeničke dijaspore: Stručnjaci iz BiH i dijaspore na jednom mjestu

Danas je održan Poslovni forum zeničke dijaspore  u hotelu Zenica. Poslovni forum je okupio brojne stručnjake iz BiH i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere koji su razmijenili iskustva i predstaviti svoje rezultate nakon dugogodišnjeg uspješnog rada.

USAID projekat Dijaspora Invest je petogodišnji projekat Američke vlade koji ima za cilj upravo da aktivira resurse dijaspore u cilju ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Projekat je u stvari nastavak već ranije implementiranog projekta koji je završen prošle godine u martu i koji je pomogao preko 160 dijasporskih investitora koji su sveukupno investirali preko 50 miliona i otvorili preko 1.500 novih radnih mjesta“, rekao je Armin Alijagić, predsjednik NVO Naša perspektiva.

Grad Zenica je potpisao Memorandum o saradnji između Grada Zenica i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, za Projekat „Diaspora Invest”. Projekat doprinosi mobilizaciji i povezivanju dijaspore, sa akterima iz javnog, lokalnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Grad Zenica je jedna od trideset lokalnih samouprava koja je evo prošla na ovom javnom pozivu Dijaspora tako da učestvujemo u projektu sa 100.000 maraka. Danas ćemo imati panel-diskusiju gdje ćemo razmjeniti iskustva i jednostavno raditi na mapiranju dijaspore. Grad Zenica je poznat kao primjer dobre prakse, ja to jako volim istaći, jer mi već šest godina radimo i putem drugih projekata i preko UNDP i preko E-platfome gdje smo putem Zenica Meet Up-a doveli mnoge projekte u Zenicu. Mi smo dobili BFC certifikat gdje smo stvorili povoljno okruženje za naše investitore “, rekla je Maša Škrbić, koordinatorica dijaspore u Službi za lokalni ekonomski razvoj grada Zenica.

Na Poslovnom forumu zeničke dijaspore predstavljena su moguća dostignuća projekta Dijaspora INVEST, uključujući teme iz oblasti razvoja BiH kroz prenos znanja iz dijaspore, inovativnih modela saradnje sa dijasporom, institucionalne saradnje i uključivanja dijaspore u lokalni razvoj.

Svi kontakti i svi ovakvi sajmovi i ovakvi događaji što se rade služe svim investitorima ali isto tako i nama kao proizvođačima za uspostavljanje kontakata prije svega i samm tim se i otvaraju poslovi ako imamo zajedničke interese“, rekao je Fahrudin Šahmanija, predstavnik firme FEmetal Zenica.

Misija USAID-a u Bosni i Hercegovini, putem projekta „Diaspora Invest”, pruža podršku razvoju Bosne i Hercegovine (BiH) kroz angažman njene mnogobrojne dijaspore. Bh. dijaspora broji najmanje dva miliona, mahom u razvijenim ekonomijama Evrope i Sjeverne Amerike, što je čini jednom od najvećih u svijetu u odnosu na stanovništvo matične zemlje. Angažovanjem svoje dijaspore, BiH može imati koristi od znanja, resursa i mreža stečenih u inostranstvu, kako se talenat dijaspore razvija i potom ponovo angažuje u domovini. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba