Prehrambeni proizvodu u svijetu jeftiniji, osim riže i šećera

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u augustu, predvođene osnovnim namirnicama osim riže i šećera, saopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u augustu je u prosjeku iznosio 121,4 boda, što je 2,1 posto manje u odnosu na juli i čak 24 posto ispod maksimuma iz marta 2022. godine.

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 3,1 posto u augustu, djelomično preokrenuvši oštar rast od 12,1 posto u julu. Svjetske cijene suncokretovog ulja pale su za skoro osam posto tokom augusta zbog slabljenja globalne uvozne potražnje i obilne ponude velikih izvoznika. Svjetske kotacije sojinog ulja pale su zbog poboljšanja uvjeta usjeva soja u SAD, dok su one za palmino ulje umjereno pale usred sezonskog rasta proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima u jugoistočnoj Aziji.

FAO indeks cijena žitarica pao je u augustu za 0,7 posto u odnosu na juli. Cijene pšenice pale su za 3,8 posto u augustu zbog veće sezonske dostupnosti nekoliko vodećih izvoznika, dok su cijene žitarice pale za 3,4 posto usljed velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorog početka žetve u SAD-u.

Za razliku od toga, FAO indeks cijena svih vrsta riže porastao je za 9,8 posto od jula i dostigao nominalni maksimum u posljednjih 15 godina, odražavajući trgovinske poremećaje nakon zabrane izvoza riže iz Indije, najvećeg svjetskog izvoznika riže.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je u augustu za četiri posto u odnosu na juli, vođen međunarodnim kotacijama punomasnog mlijeka u prahu, u izobilju iz Okeanije. Cijene putera i sira također blijede, dijelom zbog slabih tržišnih aktivnosti povezanih s ljetnim praznicima u Evropi.

FAO indeks cijena mesa pao je za tri posto. Svjetske cijene ovaca najviše blijede, potkrijepljene porastom izvozne dostupnosti uglavnom iz Australije i slabom potražnjom iz Kine. Snažne zalihe također su gurnule niže cijene svinjskog, živinskog i goveđeg mesa.

FAO indeks cijena šećera porastao je za 1,3 posto u odnosu na juli, au prosjeku je u augustu čak 34,1 posto veći od vrijednosti prije godinu dana. Povećanje je uglavnom izazvano povećanom zabrinutošću zbog utjecaja fenomena El Niño na usjeve šećerne trske, zajedno s ispodprosječnim kišama u augustu i stalnim sušnim vremenskim uvjetima na Tajlandu.

FAO je također objavio novi izvještaj o ponudi i potražnji žitarica, u kojem se predviđa da će svjetska proizvodnja žitarica u 2023. godini porasti za 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu i dostići 2.815 miliona tona, što je uporedo s rekordno ostvarenom proizvodnjom u 2021. godini.

Faktor.ba