Počinje kampanja za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH

FOTO: Eko forum Zenica

U Republici Srpskoj već trinaest godina postoji Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi (“Sl. glasnik RS“, 46/10), dok  isti ne postoji u Federaciji BiH, niti zasebno na nivou kantona. 

Međutim, ono što ne postoji ni u Federaciji BiH ni u Republici Srpskoj jesu zaštitni mehanizmi za građane i aktiviste koji su uključeni u rješavanju društvenih problema.

Zapravo ovaj projekat „Misli o prirodi“ pokriva kompletnu Bosnu i Hercegovinu jer imamo Eko Hub Mrkonjić grad koji je u Republici Srpskoj  i oni će solidarno da se pridruže ovoj akciji i da prikupljaju te solidarne potpise jer tih dvije diljade potpisa koje mi treba da prikupimo, oni će da budu prilog ovim potpisima iz Federacije. Naš je cilj da se to na čitavu Bosnu i Hercegovinu odnosi ali naš zakonodavni sistem je takav da ne znam da li će uspjeti. Kampanja je već počela. Počela je objavom na našim stranicama ovih šest Eko Hubova, Sarajevo, Tuzla, Maglaj, Mrkonjić grad, i Zenica i traje do prikupljanja potpisa. Mi se nadamo da ćemo potpise prikupiti za dan, dva jer svaki Eko Hub, odnosno u svakom gradu oko tristo potpisa i ovom prilkom pozivam naše sugrađane da nam daju podršku jer mislimo da je jako bitno i za njih a i za sve aktiviste. Želim da naglasim da se ovo ne odnosi samo na aktiviste, ekološke, nego bilo šta da je u pitanju. Znači ljudska prava, dječija, sve “, rekla je za Zenicainfo.ba Igda Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Kako bi pružili adekvatan zakonski okvir za sve građane/ke, naočito za ugrožene kategorije: aktiviste/ice i sa njima medije, Eko HUBovi će od 19.9.2023. započeti sa akcijom prikupljanja potpisa građana/ki na području Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Blagaja i Maglaja. Cilj je prikupiti do 2.000 potpisa, a što je minimalni prag predviđen Nacrtom Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica Federacije BiH za odlučivanje o inicijativama na federalnom nivou. Vizija je u narednom periodu sličan zakon zagovarati i u Republici Srpskoj. Više informacija o ovoj akciji i prikupljanju potpisa, svi zainteresovani mogu pronaći na stranici: ekoforumzenica.ba.  (T. B.)