OŠ “Arnauti”: Otvoren novi kabinet informatike

Na radost njenih učenika i nastavnika, ali i ostalih mještana, novi kabinet informatike otvoren je danas u Osnovnoj školi „Arnauti“ u istoimenoj zeničkoj mjesnoj zajednici.

Ovu školu pohađa oko 280 djece sa područja Arnauta, Briznika, Puhovca, Radinovića, Varde, Slivnja i Hrastovca, koji će od danas informatiku učiti i teoretski i praktično u obnovljenom i novopremljenom kabinetu za ovaj školski predmet.

Kompletan projekat u vrijednosti od oko 30.000 KM finansirala je i realizovala Republika Turska i Turska vojna misija u BiH. Zahvaljujući njima opremljen je kabinet za informatiku sa 15 računara i pratećom opremom, stolovima i klupama, a škola je dobila i pametnu tablu“, navodi Mahir Arnaut, direktor OŠ „Arnauti“, ističući da će sve to omogućiti učenicima da se informatički opismene, da brže i lakše uče, te da opremu koriste i tokom drugih školskih predmeta i vannastavnih aktivnosti.

Komandant Turske vojne misije u BiH, brigadir Oğuzhan Pehlivan, podsjetio je ovom prilikom, iako je glavni cilj njihove misije održati mir i napredak, da su u posljednjih 29 godina u našoj zemlji realizovali i preko 617 projekata, čiji je cilj bio i razvoj socio-kulturnog i ekonomskog stanja u društvu u cjelini. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnjih, ali i projekata, koje će u budućnosti realizovati u Zenici.

Učenici i nastavnici OŠ Arnauti, u znak zahvalnosti, gostima iz Turske priredili su danas i prigodan program. (V. J.)