“Astral Nexus”: Više od virtuelne igrice

Kako od vitruelna igrica može postati društvena igra – tako što se ostvario dječački san studenta zeničke Politehnike koji je žalio druženje u svojim sobama, a putem displeja s drugarima zamjeniti druženjem uživo. Kemal Bašić student je prve godine softverskog inžinjerstva, pasionirani gejmer i autor i kreator video i društvene igre „Astral Nexus“.

Na ideju o kreiranju video igrice došao je Bašić prije nekoliko godina, sasvim slučajno, razmišljajući o tome koliko sa svojim vršnjacima provodio zajedničkog vremena, ali samo u vrituelnom svijetu. Video igrica prenesena je na papir, zapravo u kartašku igru koja podrazumijeva da svaki igrač sastavlja špil od 20 karti u kojima je njih devet sa magičnim efektima.

Na primjer ja imam kartu broj 3, a moj protivnik kartu broj 2 i svaka karta ima tip na sebi. Ako ja potom odigram tri napada, a on dva odbrane on će primiti i jedan štete“, objašnjava nam ovaj mladi student napominjući da je uvijek sanjao da virtuelne igre nastave igrati u društvu uživo, uz kekse i sok, razgovor i šale.

Interaktivni sadržaji u sve modernijim verzijama obuzimaju živote posebno djece i mladih, a sada oni imaju mogućnost jednu video igricu igrati i na računaru, ali i u društvu prijatelja. U video i društvenoj igri „Astral Nexus“ likovi su poput knjižnih verzija onih iz Gospodara prstenova ili Hary Pottera. Bašić kaže da je igra namijenjena svima, bez obzira na uzrast, da nema nasilja. U izradi „Astral Nexus“-a je učestvovalo zajedno s njim još nekolicina kolega i kolegica s Politehničkog fakulteta. Dekan Samir Lemeš podsjeća da je riječ o fakultetu koji još nema svoju zgradu, svoje prostorije, ali zato ima izvanredno talentirane studente i studentice.

„O čemu se ovdje radi? Oni su materijalizovali digitalno i pretvorili ga u stvarnost i to na način na koji ne volimo. Mi volimo tipkati i gledati u displeje, ići u šiša barove, a ova igra podrazumijeva fizičko okupljanje omladine, što danas postaje rijetkost. Ova igrica je način da mijenjamo sebe na bolje“, kazao je prof. dr. Samir Lemeš prilikom današnje promocije igrice.

Video i društvenu igru „Astral Nexus“ zainteresirani najlakše mogu nabaviti putem mreže Instagram sa istoimenim profilom „Astral Nexus“. (A. H.)