Održana centralna manifestacija za ZDK povodom početka nove školske godine

U svim školama ZDK, koje su u nadležnosti resornog kantonalnog Ministarstva, danas počinje nastava u novoj školskoj 2023./2024. godini. Centralna manifestacija za Zeničko dobojski kantona, tim povodom, održana je u zeničkoj Osnovnoj školi „Miroslav Krleža“.

Okupili su se brojni učenici, njihovi roditelji i nastavnici škole, a gosti svečanosti bili su predstavnici Vlade ZDK, kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK te Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH i njegovog Kantonalnog odbora za  ZDK.

-Iskreno se nadam da smo ove godine zaustavili raniji trend naglog pada broja upisanih prvačića u osnovne škole, a posebno nas raduje da je ove godine oko stotinjak učenika više upisano u prve razrede srednjih škola, naglasila je Draženka Subašić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, napominjući da je po pitanju prosvjetnih radnika, koji traže povećanje plaća, stav ovog Ministarstva da se mora pobrinuti za poboljšanje njihovog standarda, te da su pregovori o tome sa Sindikatima prosvjetara započeti i da će ovih dana biti intenzivirani.

-Svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i ostalim radnicima, koji rade u obrazovanju želim sretan početak ove školske godine i da svi zajedno budemo partneri u obrazovanju djece te da ishod svega bude da naša djeca budu odgojeni ljudi, koji će graditi uspjeh, drugarstvo, solidarnost i empatiju, poručila je Draženka Subašić, resorna kantonalna ministrica. (V.J.)