Rudnik Zenica: Do kraja dana isplata plata i naknada za topli obrok

FOTO: Zenicainfo.ba

Do kraja dana na računima uposlenika Rudnika mrkog uglja Zenica trebala bi biti sredstva po osnovu dvije plate i naknade za tri topla obroka, potvrdio je oko 14 sati Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata ovog Društva.

Njegov kolega iz pogona Raspotočje, Nedžad Duraković je najavio silazak rudara druge smjene u jamu nakon što je od jutros trajala prospekcija i detaljan pregled jame i jamskih prostorija kao i opreme.

Ovo je zakonska obaveza nakon duže obustave proizvodnje, koja je u ovom posljednjem slučaju trajala od 26. jula tekuće godine, podsjeća Duraković.

Zbog radničkog neposluha od 26. 7. 2023. godine, od druge smjene, u Društvu je prekinut proces proizvodnje uglja, a razlog je bila nemogućnost isplate plaća za juni i dospjele naknade za topli obrok, što je bila posljedica blokade transakcijskog računa sudskim izvršenjima.

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivrede BiH na prvoj sjednici održanoj juče odobrila je za RMU “Zenica” avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 mil KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023.godine, deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje.

RMU Zenica se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati obezbjeđivanje potrebnih količina za rad TE “Kakanj”, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućavanja kontinuiteta u proizvodnom procesu, navodi se u saopštenju EPBiH. (Š. B.)