SRK Bosna predstavljala BiH na Evropskom prvenstvu u rafingu u Češkoj

FOTO: SRK Bosna

Protekle sedmice od 21. – 27.08. 2023. godine u Češkoj održano je Evropsko prvenstvo u raftingu. Reprezentaciju BiH na ovom prvenstvu predstavljala su dva kluba iz BiH i to SRK Bosna Zenica /BiH OM2/ R4 u sastavu: Dajan Vinovčić, Sanjin Smriko, Bojan Alić, Zoran Kuljić i Demir Šabanović i RK Dajak iz Banja Luke sa tri ekipe /BiH OM1, MM1/ R4 i /BiH OM1/ R6.

Ovo Evropsko prvenstvo, kako ističe kapiten ekipe Dajan Vinovčić, ostat će upamćeno kao do sada najekstremnija staza na do sada svim održanim prvenstvima. “Bili smo na svim rijekama BiH i regijonu i aktivno se takmičimo u raftingu 15 godina ali do sada nismo prošli težu i extremniju stazu kao što je ova.

Prvi dan prvenstva je bio trening i navikavanje  na vještačkoj stazi u České Vrbné I čamcima na kojima do sada nikada nismo veslali što je za nase takmičare prestavljalo velike probleme i zahtjevalo dodatne napore. .

Drugi dan prvenstva bilo je sve bolje i održana je  prva trka u disciplini SPRINT gdje smo zauzeli 8. mjesto, 5 stotinki iza Hrvatske.

Nakon sprinta u popodnevnim satima došao je red na H2H gdje smo također očekivali dobar rezultat, malo smo kombinovali ekipu i napravili malu grešku i to nas je koštalo boljeg rezultata.

Treći dan je bio slalom na izuzetno zahtjevnoj stazi klase lll, i kapijama koje su bile jako blizu postavljene. U ovoj disciplini vožene su dvije utrke gdje smo u drugoj trci bili puno bolji i popravili rezultat.

Na kraju takmičenja ( 5. dana )  ostaola je disciplina SPUST da popravljamo ukupan rezultat. Vozio se na rijeci Vltavi u Lipnu na dijelu koji se zove “Devils streams ” ili “Đavolji potok” ne bez razloga sigurno. Klasa rijeke je od ll – V, vrlo, vrlo zahtjevna.

Na sastanku kapitena ogromna pozornost se davala sigurnosti, na spašavanju, samospašavanju i pomoći drugim ekipama koje su u nevolji na mjestu zvanom “Okno” i na “Stepenicama”.  Kada su naglasili da je trening obavezan sa mentorstvom najboljih Čeških timova već je bila zabrinutost. Nekoliko ekipa je odmah odustalo i od treninga i od nastavka takmičenja. Prije nas na trening  su došli R6 timovi  i po povratku, još neki timovi iz naše kategorije odustaju također i naš tim Dajak OM1 koji ne želi ni trening voziti.

Malo smo se zabrinuli, ali odlučili smo da idemo i probamo taj “Devils streams “. To je bila borba za život, a ni u kom slučaju rafting!?

Uz ispadanje i spašavanje člana tima i nekoliko lakših povreda kapitena tima ostalo je prošlo uredu. Svi smo izašli i sve se dobro završilo.

Nažalost čega smo se bojali to se i dogodilo. Povrede naša dva takmičara su spriječile naše dalje takmičenje u disciplini “spust” čime se završio naš nastup i dalje takmičenje na ovom prvenstvu.

Vraćamo se kući sa novim iskustvom i još većom željom za treningom i novim izazovima.     Ipak na ovo prvenstvo su došle samo najjače ekipe i 10. mjesto u Europi je odličan rezultat”, saopćili su iz Sportsko-rekreativnog kluba Bosna.