Otvorena izložba “Ja, ban bosanski Kulin”

Izložba „Ja, ban bosanski Kulin“ otvorena je danas u Sinagogi povodom obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona i Povelje Kulina bana. Riječ je o izložbi Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH.

Galerija „Preporod“ Zenica u saradnji sa Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine u prostoru Sinangoge danas je postavila izložbu „Ja, ban bosanski Kulin“ u povodu obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona i Povelje Kulina Bana.

Ovo je nastavak odlične saradnje sa Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine. Cilj je da obilježimo Kulina Bana i Dan Zeničko- dobojskog kantona, a vjerujem da je ovo divan način,” kazala je Amna Sofić, direktorica Galerije „Preporod“ Zenica.

Radi se o izložbi autorice Kustosa Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH. Izložba se sastoji od 13 panela, a centralni eksponat izložbe je povelja, koja sama za sebe pruža mnogo izuzetnih podataka.

Na izložbi je ona raščlanjena i segment po segment analizirana sa istaknutim detaljima kojima dokument svjedoči. Posjetioci će imati priliku da kroz autentičan historijski izvor, crpe znanje o srednjovjekovnoj Bosni i Hercegovini. Izložba je prvi put otvorena povodom 820. godišnjice od izdavanja Povelje, a ove godine u sklopu obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona prikazuje se i u Zenici“, kazao je Amar Karapuš, kustos Historijskog muzeja BiH.

Izložba će od sutra biti postavljena u amfiteatru Pravnog fakulteta. (B. D.)