Elektroprivreda BiH – Za Rudnik ‘Zenica’ odobreno 7,4 miliona KM

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH danas je,  na prvoj sjednici, odobrila za RMU „Zenica“ avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je u potpunosti obustavljena 25. jula.   

Kako se ističe u saopćenju Elektroprivrede BiH, RMU „Zenica“ se obavezao  na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati osiguranje potrebnih količina za rad TE „Kakanj“, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućiti kontinuitet  u proizvodnom procesu.

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivreda BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema, kao i stabilno snabdijevanje kupaca.

Fena.ba