ZDK: Dobitnik Plakete ZDK dr Ibrahim Cero

Dobitnik priznanja Plaketa ZDK ove godine je među ostalim i dr. Ibrahim Cero,kojem je u proljeće tekuće godine dodijeljeno i javno priznanje Nagrada Zenice povodom 20. marta-Dana Zenice.

Prim. dr. Ibrahim Cero rođen je u Gornjem Vakufu 1957. godine. Osnovno obrazovanje stiče u Vitezu. Gimnaziju završava u Travniku, a Medicinski fakultet u Sarajevu 1980. godine. Nakon okončanja studija počinje ljekarska karijera dr. Cere u Domu zdravlja Zenica. Godine 1984. započinje specijalizaciju iz Opšte hirurgije koju okončava 1988. godine u Sarajevu.

Uoči i početkom agresije na BiH, učestvuje u organizaciji i radu ratnih bolnica u Visokom, Zavidovićima, Gornjem Vakufu, Bugojnu, a kasnije i na Nišičkom ratištu i u Mostaru. Tu se posebno izdvaja odlazak putem spasa preko Grepka hirurške ekipe iz zeničke bolnice u opkoljeno Goražde u septembru 1992., a za što je nagrađen priznanjem i zahvalnicom organizatora otpora u Goraždu. Ratna 1993. ga vodi u ratnu bolnicu u Suhodolu na Igmansko-Hadžićko ratište. Krajem 1993. godine postavljen je za načelnika Službe za hirurške bolesti u matičnoj bolnici Zenica. Pred kraj rata dr. Senail Sivro započinje procedure iz laparoskopije na Internom odjelu zeničke bolnice. Prelaskom laparoskopske opreme na Službu za hirurške bolesti, dr. Cero s kolegama počinje da razvija laparoskopsku hirurgiju u zeničkoj bolnici.

Svoje hirurško znanje širi boraveći na klinikama u Ljubljani, Rimu, Beogradu, Veroni, Hamburgu, Berlinu, Tokiju, Cirihu, Zagrebu, Pragu, te mnogim drugim, što je rezultiralo njegovim članstvom u Evropskoj asocijaciji endoskopskih hirurga.

-U 40 godina profesije uvijek sam nastojao raditi najbolje mšto mogu a ciljem da pomognem pacijentu da ozdravi,izjavio je u razgovoru za RTV Zenica dr. Cero.

-Moj posao ljekara počinje u terenskoj ambulanti u Nemili, da bi mi misija humanog poziva Božijom voljom  dodijelila da na koncu svog višegodišnjeg rada zaustavim se u svom zavičaju u kojem trenutno obavljam posao hirurga u bolnici u Novoj Biloj,u kojoj,osim medicinske misije, to doživljavam i kao neku posebnu humanu misiju jer nastojim da uspostavim porušene mostove pomirenja između ljudi koji su ratnim vihorom stradali i smatram da je to nešto što me posebno ispunjava,istakao je dr. Cero.

Općinsko vijeće Viteza, koji pripada Srednjobosanskom kantonu, 28. aprila 2010. godine proglasilo je prim. dr. Ibrahima Ceru, načelnika Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica, POČASNIM GRAĐANINOM ove općine. Dr. Cero je, napisano je u obrazloženju, „kao ljekar i humanista pružio izuzetnu pomoć građanima Viteza“. (Š.B.)