Javorje: Održan „Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona“

U sklopu svojih aktivnosti na očuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe Armije Republike BiH, Udruženje boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995, danas po 11. put organizuje tradicionalni „Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona“.

Centralna manifestacija održana je na Javorju, u blizini Šerića, kod spomen-obilježja šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji će trajno sjećati na 407 boraca, koji su dali živote na širem području Šerićko-teslićkog ratišta, koje je bilo bedem odbrane od agresije na tom području Zenice.

Da bi im iskazali počast na prigodnom programu na Javorju su se danas okupili brojni mještani mjesnih zajednica koje gravitiraju širem Nemilskom području, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, te gosti iz vojnog, političkog, društvenog i vjerskog života, kao i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti. Neki od njih poslali su svoje poruke sa ovog mjesta, priređen je vjerski program, a za sve učesnike priređen je i vojnički ručak.

Aktivno učešće boraca ovoga kraja je izuzetno značajano i veliko u odbrani BiH, jer smo sa ovog prostora imali više od 4.000 boraca, a šerićko-teslićko ratište bilo je jedino aktivno ratište na prostoru Grada Zenice, koje je graničilo sa srpskom teritorijom i na kraju rata našu teritoriju smo proširili na račun neprijatelja“, ističe Salko Lužić, predsjednik Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995.

Treba poslati uvijek poruku da se sjetimo onoga što nam je bilo i da se to ne ponovi, ne smijemo zaboraviti one koji su život dali i koji su se borili za ovu zemlju, te nove generacije upoznati o svemu šta se dešavalo tokom rata, a Gradska uprava Zenice na sve načine pomaže boračku populaciju, koliko može, a primjer je i ovaj put do spomenika koji je sada normalan i njime se bez prašine može doći posjetiti spomenik i ovo izletište“, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nama je bitno da čuvamo našu historiju sjećanja, da pamtimo šehide, jer ne smijemo nikada zaboraviti šta su dali za našu domovinu, a Ministarstvo za boračka pitanja ZDK ove godine ima budžet od oko 18 miliona i 200.000 KM i naš program utroška sredstava predviđen je po osnovu više programa, a između ostalog novac je planiran i za obilježavanje značajnih datuma, izgradnju spomenika i sanaciju postojećih spomenika, a u planu nam je nastavak i završetak izgradnje ovog spomenika na Javorju“, ističe Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja ZDK. (V. J.)