ZENICA: Osnovan novi politički subjekt – Snaga naroda

Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu održana ceremonija osnivanja novog političkog subjekta na političkoj sceni Bosne i Herecegovine “Snaga naroda”. U narednom periodu kao predsjednik, stranku će voditi Ramo Isak, dok će njegov zamjenika biti aktuelni načelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

Svjesni ozbiljnih poteškoća koje negativno utiču na svakodnevni život i budućnost građana, politička stranka „Snaga naroda“, s jasnim ciljevima i vizijom, odlučna je izvršiti sve tražene evropske političke i ekonomske reforme, te pružiti demokratiju, mir, sigurnost i blagostanje svim narodima i građanima BiH, kako bi svi zajedno imali bolju i prosperitetniju budućnost u zajednici evropskih država, poručeno je sinoć sa ovog skupa.

Pokazali smo da politike koje su se do sada vodile na prostoru Bosne i Hercegovine nisu ozbiljne politike, to su politike koje su rješavale samo svoje lične interese i nisu se borili za stanovnike Bosne i Hercegovine. Mi smo pokazali u prošloj Vladi Zeničko-dobojskog kantona da imamo kadrove, da znamo da radimo, da smo najbolji, dobili smo najveće ocjene. Vi dobro znate da su naši ministri u svim resorima pohvaljivani i pokazali smo da znamo. Kad smo trebali da pokažemo na federalnom nivou donijeli smo rezultat, ali oni koji su trebali da odluče, odlučili su tamo negdje u kafanama ko će biti ministri, zaokruživali su, a ne po rezultatima. Ovo je politička opcija koja će na osnovu rezultata i na osnovu kvaliteta ljudi imenovati i postaviti ljude, ljude koji znaju raditi”, rekao je Ramo Isak, predsjednik Snage naroda, naglasivši da članovi ove stranke nemaju oraha u džepovima, te da rade časno, pošteno i da se ne boje nikoga.

Potpredsjednik strake Hašim Mujanović kaže da imaju loša politička iskustva sa predstavnicima iz Sarajeva jer se uvijek radi o zloupotrebama glasačkog prava glasača iz opština Zeničko-dobojskog kantona, ali i drugih kantona. Kako kaže dobro odrade posao na izborima, prikupe glasove, daju legitimitet predsjednicima političkih partija u Sarajevu, a onda budu izrađeni.

Svaki put kad se završi izborni proces dijeli se postizborni kolač, a naše loklane samouprave budu uskraćene i u konačnici vidite stanje u lokalnim samoupravama da je nedovoljno razvijena ne samo putna infrastruktura, nego i privredna, turistička i sve ono drugo što nama po zakonu pripada. Sve to mi bismo dobili da imo svoje političke predstavnike u vidu ministara i nekih drugih zastupnika ili predstavnika tih loklanih samouprava. To je osnovni razlog zašto smo krenuli na ovaj put formiranja novog političkog subjekta”, kaže Mujanović.

Iz Snage naroda su kazali da oni imaju već svoje predstavnike u vijećima, skupštinama, te zastupnicima i ministrima na višim nivoima vlasti i da će ova politička stranka djelovati na teritoriji cijele države. Za naredne izbore očekuju da će postati stranka koja će formirati vlast.  (N. G.)