Odbojkašice BiH počele pripreme za Evropsko prvenstvo

Najbolje odbojkašice Bosne i Hercegovine počele su u Zenici pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu.

Prva sedmica priprema protiče u testiranju igračica, nakon čega će se pojačati intenzitet treninga. Ono što raduje sve ljubitelje odbojke u našoj zemlji jeste da su se reprezentaciji priključile Edina Begić i Edina Selimović. I dok se Begić odmah stavila na rasposlaganje selektoru, Selimović će od ponedjeljka početi sa treninzima. Zbog manjih zdravstvanih teškoća trenutno sa ekipom ne trenira kapitenka Anđelka Radišković, ali prema najavama vrlo brzo će se i ona priključiti ekipi. Zmajice će trenirati u Zenici do odlaska u Estoniju 10. augusta, gdje će odigrati prijateljske mečeve sa tom selekcijom pred polazak na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Sve djevojke su zdrave što je najbitnije, čekamo još samo kapitenku Radišković da se priključi tako da ja sam sasvim zadovoljan ovim prvim, uvodnim treninzima, raspoloženjem i atmosferom u ekipi”, kaže Stevan Ljubičić, selektor.

U grupi sa domaćinom Italijom, te Rumunijom, Bugarskom, Švicarskom i Hrvatskom očekivanja u bh. javnosti su da prođemo u drugi krug. Ipak, selektor Ljubičić ne želi ništa unaprijed prognozirati.

Ne bih ja sad baš da dajem nekakve prognoze, ali dosta tu ima reprezentacija koje su nama jako poznate. Prošle godine smo imali priliku u zvaničnim utakmicama, kroz kvalifikacije da se susretnemo sa selekcijom Švajcarske i ostvarili smo dvije pobjede. Prijateljske utakmice prošle godine protiv selekcije Rumunije koje smo jednu dobili, jednu izgubili i kvalitet je tu negdje i pored njih ja mislim da mi sada u ovom sastavu sigurno imamo šta da tražimo i u mečevima sa Hrvatskom i Bugarskom. Cilj kojim ćemo stremiti jeste da probamo proći u drugu fazu i napraviti iskorak u odnosu na prošlo prvenstvo”, kaže Ljubičić.

Jako mi je drago što smo opet u Zenici jer su uslovi mnogo bolji nego što su bili prošle godine. Jako mi je drago što smo se konačno skupili u punom sastavu i svakako da smo sa dvjema Edinama mnogo jači i naše ambicije su da prođemo u drugi krug. Za sada nam je to cilj pa vidjet ćemo”, kazala je Milica Ivković.

Nakon povrede u trenažni proces će se vratiti Edina Selimović, što je uz Edinu Begić ogromno pojačanje za našu selekciju.

Što se tiče priprema i moje povrede trenutno imam jedan zdravstveni problem koji mora da sačeka samo sedam dana i evo odobrenje od doktora sam dobila i od ponedjeljka ako Bog da počinjem trenirati tako da jedva čekam. Jako mi je drago što sam nakon dužeg vremena tu, pošto proteklu godinu nisam bila i to mi je baš nedostajalo, u ponedjeljak počinjem sa treningom i jedva čekam”, kazala je Selimović.

BiH se nalazi u grupi B koja će mečeve igrati u Italiji, u kojoj su osim domaćina i selekcije Švicarske, Bugarske, Hrvatske i Rumunije. Ovo je drugo uzastopno EP za naše djevojke koje su prije dvije godine u Beogradu završile takmičenje u grupnoj fazi. (N. G.)