ZENICA: Prigodan performans u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Prigodnim programom sinoć su Ansambl Bosnia Folk i Udruženje žena  „Aiša“ obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici. Prisjetivši se žrtava, želja učesnika je bila ovim programom oživjeti kulturu sjećanja na sve žrtve ovog zločina.

Svojevrsnim performansom članica i aktivista ovih udruženja još jednom je sinoć iz Zenice otišla snažna poruka – da se zlo koje je zadesilo srebreničke žrtve genocida nikada ne zaboravi. Mirnom šetnjom do Trga Alije Izetbegovića počast žrtvama genocida odali su Zeničani zajedno sa članovima ovih udruženja.

„Ove godine po prvi put naši članovi sa prijateljima iz ‘Udruženja Aiša’ iz Gradišća će se solidarisati sa žrtvama i obilježiti ovaj dan, čime će i naši članovi od četiri, pet godina saznati šta se desilo taj dan“, kazao je Ahmedin Huseinović, predsjednik UO Ansambla Bosnia Folk.

Ahmedin Huseinović

Svojim performansom i Udruženje žena „Aiša“ iz Gradišća je dalo svoj doprinos obilježavanju 11. jula, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i mladi, koji su također sinoć sa zeničkog Trga imali šta da poruče na ovaj dan. Historija ih je naučila, ali i njihovi najbliži šta se desilo taj dan u Srebrenici, kada je i tišina zanijemila.

„Mladi treba što više da šire poruke i prisjećaju se žrtava genocida u Srebrenici tokom cijele godine, ne samo na ovaj dan, te da šire ove poruke i budućim generacijama. Trebamo slati što pozitivnije poruke i razvijati svijest o tome šta se desilo u Srebrenici 11. jula svaki dan“, mišljenja je mlada Lamija Bureković, članica Bosnia Folka.

Lamija Bureković

Cilj niza manifestacija koje su ovih dana organizirane u povodu 28. godišnjice genocida u Srebrenici, kako u našoj zemlji, tako i u Zenici, je upoznati javnost šta se dogodilo u Srebrenici 11. jula 1995. godine, porukom da se nikada nikome ne desi i da se nikada ne zaboravi Srebrenica. (M. H.)