Besplatni udžbenici djeci branilaca u ZDK i u školskoj 2023./2024. godini

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK raspisalo je konkurs za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika djeci branilaca za školsku 2023./2024. godinu. Konkurs je otvoren do 11. jula.

Prema riječima ministra za boračka pitanja ZDK Adnana Sirovice, predviđanja su da će svi aplikanti koji budu ispunjavali uslove dobiti novčanu pomoć za kupovinu udžbenika u iznosu od 100 KM za učenike osnovne i 150 KM za učenike srednjih škola.

Pravo učešća na konkursu imaju djeca dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, djeca umrlih ratnih vojnih invalida, umrlih demobiliziranih branilaca – učesnika rata, djeca ratnih vojnih invalida – učesnika rata, demobiliziranih branilaca koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992. godine do 23.12.1995. godine ili 12 mjeseci, ako su u Oružane snage stupili kao maloljetna lica, ili šest mjeseci po punoljetstvu“, kazao je ministar Sirovica.

Adnan Sirovica

Naglašava da u razmatranje neće biti uzete prijave učenika koji obnavljaju školsku godinu, te čiji članovi domaćinstva su vlasnici ili suvlasnici subjekta koji obavlja privrednu djelatnost, kao ni domaćinstva čija primanja po članu porodice prelaze 400 KM. Vlada ZDK je za ovu namjenu  predvidjela iznos od 192.000 KM.

Ove godine će sva djeca koja budu ispunjavala uvjete dobiti novčanu pomoć za nabavku udžbenika“, istakao je Sirovica.

Prednost bez bodovanja pri dodjeli ove novčane pomoći imaju djeca poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, djeca umrlih ratnih vojnih invalida i djeca umrlih demobiliziranih branilaca, koji ispunjavaju ostale uvjete. Konkurs je otvoren do 11. jula, a zahtjev za dodjelu novčane pomoći podnosi roditelj ili staratelj u nadležnoj Službi za boračko-invalidsku zaštitu grada ili općine. (M. H.)