Cijene nafte bi mogle ići još niže: U prvom polugodištu pad od oko 12 posto

FOTO: biznisinfo.ba

Cijene nafte su na svjetskom tržištu porasle prošle sedmice, ali su tokom prvog polugodišta pale za otprilike 12 posto zbog daljnjeg podizanja kamatnih stopa koje su posljedica visoke inflacije.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je porasla za 1.4 posto prošle sedmice, dosegnuvši 74.90 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla za 2.1 posto, na 70.64 dolara.

Ipak, ti porasti samo su ublažili pad na kvartalnoj i polugodišnjoj razini. U prvih šest mjeseci ove godine, cijena barela nafte na londonskom tržištu je pala za 12.8 posto, a na američkom tržištu za 12 posto.

To je rezultat usporavanja rasta ekonomije zapadnih zemalja, budući da centralne banke već duže od godinu dana podižu kamatne stope zbog visoke inflacije.

S usporavanjem ekonomsog rasta, smanjuje se i potražnja.. Također, kineska ekonomija, koje je najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se od koronakrize onoliko brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mjera vezanih uz COVID-19.

Kako bi podržala cijene, Saudijska Arabija je najavila smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno u julu. OPEC i njegovi saveznici su također produljili sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja godine.

Međutim, monetarne vlasti zapadnih zemalja, uključujući Američku federalnu rezervu i Evropsku centralnu banku, najavljuju daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, što će dodatno usporiti ekonomski rast.

Klix.ba