Uvećane plate državnim službenicima u ZDK, a isplata regresa najavljena krajem mjeseca jula

Skupština ZDK je na protekloj sjednici usvojila Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta ovoga kantona za 2023. godinu. Ovim su stvoreni preduslovi i za provođenje Sporazuma o novom kolektivnom ugovoru potpisanog sa Sindikatom Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i Sindikatom državnih službenika i namještenika ZDK, kojim je precizirano i uvećanje plata.

Plate državnim službenicima i namještenicima ZDK te pripadnicima MUP-a ZDK, potpisnicima Sporazuma o novom kolektivnom ugovoru potpisanog sa sindikatima u maju ove godine, bit će uvećane za 15 posto, potvrdila nam je ministrica finansija ZDK Dženana Čišija. Potpisnicima ovoga sporazuma uvećane plate će biti isplaćene retroaktivno.

Radi se o povećanju boda na 1,15, a to znači uvećanje plaća za 15 posto za navedene službenike”, naglasila je ministrica Čišija, kazavši da se na području ZDK uvećanje plata odnosi na oko 2.000 zaposlenika, te da će za ovu namjenu iz Budžeta ZDK biti izdvojeno dva miliona KM.

Dženana Čišija

Primjena ovoga Zakona je na snazi od početka juna 2023., a svi pomenuti uposlenici isplatu plate mogu očekivati posljednji radni dan u mjesecu julu”, najavila je ministrica Čišija.

Danas je u sjedištu ZDK održana i sjednica Vlade ovoga kantona tokom koje je usvojena i Odluka koja se odnosi na utvđivanju visine regresa za 2023. godinu.

“Odluka o isplati regresa za 2023. godinu je na današnjoj sjednici Vlade i ona je 50 posto prosječne plaće u FBiH, što prema posljednjoj objavi u Službenim novinama iznosi 616,50 KM. Postoje još tehničke priprema koje trebaju da se završe prije isplate regresa, tako da isplatu očekujemo krajem jula, najkasnije prva sedmica augusta”, kazala je Čišija.

Prema riječima ministrice Čišija, preko 8.600 uposlenika u ZDK će dobiti regres u visini od 616 KM, a za ovu namjenu Vlada ZDK će izdvojiti oko 5.300.000 KM.  (M. H.)